Kultúra

Andrew Garfield megmutatja, hogy fegyver nélkül is hőssé válhat valaki a harcmezőn

Előzetest kapott a Mel Gibson rendezésében készülő Hacksaw Ridge című 2. világháborús dráma.

Kereken tíz évvel a 2006-os Apocalypto után ismét rendezésre adta a fejét a valaha színészként befutott Mel Gibson, aki ötödik nagyjátékfilmjeként egy háborús drámával fogja megörvendeztetni rajongóit. A most megjelent első előzetese alapján a Hacksaw Ridge egy pazar színészgárdát felvonultató, erős darabnak ígérkezik, amely egyelőre elsősorban nem is Gibson direktori kvalitásainak, hanem a produkció érdekes főhősének köszönhető.

Cross Creek Pictures
Cross Creek Pictures

A megtörtént eseményeket feldolgozó film Desmond T. Doss történetét fogja elmesélni, aki a második világégés egyik legfurább hőseként írta be magát a történelemkönyvekbe. Az elmúlt években a mozikban valaha látott legvagányabb Pókembert alakító Andrew Garfield által megformált Dossnak az volt az ars poeticája, hogy bevonulni ugyan bevonult (mert muszáj volt neki), de ő ugyan nem lesz hajlandó még csak fegyvert venni sem a kezébe, nemhogy embert ölni azzal. Miután ezzel a heppjével mind a bajtársai, mind a feljebbvalói ellenszenvét sikeresen kivívta, a hadbíróságot aztán meggyőzte, hogy saját felelősségre engedélyezzék neki a fegyver nélküli hadba vonulást. A végül szanitécként a frontra vezényelt Doss 1945-ben Okinawa szigetén ismerkedett meg a háború borzalmaival, méghozzá a hírhedt Hacksaw Ridge kódnevű helyszínen, ahol két héten át az amerikaiak elképesztően brutális harcokat folytattak a japánokkal. A társai által előzetesen gyávának titulált Doss pedig megmutatta, hogy igazából milyen fából faragták: a harcmezőről egymaga 75 sebesült katonát mentett ki, amelyért később Becsület érdemérmet kapott.

Említettem már, hogy nem akármilyen szereplőgárdát fog felvonultatni a film, ugyanis a főszerepben vitézkedő Garfield oldalán Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths és Vince Vaughn játssza a mellékszerepeket. A Hacksaw Ridge november 4-én fog debütálni az amerikai mozikban – hazai bemutatóról még nem tudunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik