Kultúra a világ egy fura hely

Az oroszok hosszú évek után végre feloldották a tiltást egy hetvenéves Donald kacsa-epizódról

Más kérdés persze, hogy az az epizód a nácikat és a velük barátkozó európai nagyhatalmakból csinált viccet, de az oroszok nem értették a szatírát.

Az orosz igazságügyi minisztérium 2002-ben létrehozott egy tiltólistát, mely egy egész sornyi eszköz gyártását, vagy forgalmazását, valamint rendszerellenes gondolatok terjedését hivatott meggátolni. Az immár 3700 elemet tartalmazó listán szép számmal szerepel a náci propaganda is, így egészen halványan indokolható, hogy 2010-ben egy bíróság miért ítélt egy petropavlovszki férfit hat hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre néhány percnyi “gyűlöletkeltő, exremista anyagok” Internetre való feltöltéséért.

Ezek közt az anyagok közt szerepelt a legendás The Walt Disney Company 1942-ben készített Donald kacsa-meséinek egyike, a The Fuehrer’s Face néven megjelent propagandafilm is, amely nem épp a nácik mellett foglalt állást, de úgy tűnik, az oroszokat ez nem egészen érdekelte.

A döntés után a – náci Németország egy fegyvergyárában dolgozó Donald egy megfeszített munkanapját bemutató – rövidfilm is felkerült a tiltólistára, melyről csak most távolították el – úgy tűnik, hat év kellett az oroszoknak ahhoz, hogy megértsék a szatírát.

A filmről egyébként korábban mi is írtunk, ezt a cikket itt érheti el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik