Kultúra

Ilyen, amikor zenészek tényleg pártrendezvényen lépnek fel

Szanaszét szedik a Quimbyt a zenekar Facebook-oldalán, és miután ezt már az egész magyar sajtó felkapta, az erről szóló cikkek kommentjeiben. A rajongók, és az önjelölt kritikusok politikai szerepvállalásnak és a kormány melletti kiállásnak tartják, hogy Kiss Tibiék felléptek egy fesztiválon, ami amúgy arról híres, hogy ott a magyar kormányfő is szokott beszédeket tartani. A zenekar közleményében látszólag teljesen hiába próbálja megmagyarázni, hogy ők csak egy fesztiválon zenéltek (egyébként egy olyan fesztiválon, ahol rajtuk kívül még egy rakás híres magyar együttes is játszott, példának okáért a Kiscsillag és a Tankcsapda is), a rajongóik közül sokan így is a fejüket akarják, amiért szerintük egy “pártrendezvényen” léptek fel.

Pedig, valójában így néz ki, amikor egy zenész tényleg egy pártrendezvényen lép fel.

A fenti videón Paul Simont (Simon & Garfunkel) lehet látni, ahogy 2016 július 25-én előadja a “Bridge Over Troubled Water” című számát, a Demokrata Párt philadelphiai elnökjelölő gyűlésén. De nem ő az egyetlen olyan világszerte ismert zenész, aki ilyen szerepvállalással tette egyértelművé politikai elkötelezettségét a most zajló elnökválasztái kampány alatt. Íme pár néhány név, akik fel fognak lépni a most zajló demokrata konvención (értsd: politikai rendezvény) a rajongók számára is teljesen nyílvánvalóvá téve, melyik politikust támogatják.

Alicia Keys

alicia keys

A 15 Grammy-díjas R&B énekes zártkörű rendezvényen lépett fel hétfőn egy, a konvencióhoz szorosan kapcsolódó estéjen.

Lady Gaga / Lenny Kravitz

WASHINGTON - OCTOBER 10: Singer Lady Gaga performs during the 13th Annual National Dinner of the Human Right Campaign October 10, 2009 in Washington, DC. Thousands of activists are expected to gather tomorrow in the nation's capital for a rally march, which will be organized by HRC and other groups, to call for lesbian, gay, bisexual and transgender rights. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Lady Gaga egy jótékonysági rendezvényen, Washingtonban

A hat Grammy-díjas énekesnő, és a négy Grammy-dyjas rockzenész a gyűlés utolsó napján, csütörtökön fog fellépni egy ingyenes koncerten, ami kizárólag a Demokrata Párt delegáltjainak és párttisztviselőinek tartanak. A koncertnek egy demokrata milliárdos lesz a házigazdája, és demokrata politikai szervezetek pénzelik. Az eseményre Barack Obama amerikai elnök és felesége, valamint a Clinton-házaspár is hivatalos.

Snoop Dogg

Snoop Dogg Performs at the Atlanta Funk Fest 2016 at Central Park Place on May 13, 2016 in Atlanta, Georgia.
Snoop Dogg az Atlanta Funk Fesztiválon

A legendás rapper a konvenció utolsó napján tart koncertet, amit három demokrata politikai szervezet, köztük a Hillary Clinton kampányát támogató Priorities USA szervez.

De pár évre visszatekintve is találhatunk példákat arra, amikor egy zenész, vagy zenekar egyértelműen kiállt egy politikus, vagy politikai mozgalom mellett.

Yes We Can

A 2008-as elnökválasztás idején például a Balck Eyed Peas frontembere, will.i.am kétséget sem hagyott afelől, hogy ki támogat, amikor elkészített nagy sikert aratott számát, aminek címe Barack Obama politikai szlogenje, a Yes We Can (igen, képesek vagyunk rá) lett, és olyan sztárok adták hozzá a nevüket, mint Scarlett Johanson, John Legend vagy Herbie Hancock.

Szavazz a változásra

A 2004-es elnökválasztás alatt pedig egy egész koncertturnét tartottak demokrata elkötelezettségű zenekarok és zenészek, George W. Bush újraválasztása ellen. A Vote for Change (Szavazz a változásra) koncertjein olyan fellépők vettek részt, mint Bruce Springsteen, a Pearl Jam, az R.E.M. vagy a Dixie Chicks.

Közben a republikánusoknál

A konzervatívok jellemzően nehezebben tudnak magukhoz édesgetni híres zenészeket, és Donald Trump miatt ez még nehezebb feladattá vált. A republikánus elnökjelölt esetében inkább arról szólnak a hírek, és azzal van tele sajtó, hogy éppen ki kelt ki az ellen, hogy kampányrendezvényein felhasználja a dalaikat.

A lista rendkívül hozzú, és olyan nagy nevek vannak rajta, mint a Rolling Stones, az R.E.M, Elton John, Adele vagy Luciani Pavarotti családja. Legutóbb a Queen még életben lévő tagjai jelezték, nem igazán örülnek annak, hogy Trump a zenekar egyik slágerét a “We Are The Championst” használta a Republikánus Párt elnökjelölő gyűlésén bevonulózenének.

És akkor visszakanyarodva a Quimby körül kialakult helyzethez: amíg Kiss Tibi és csapata nem a Fidesz pártgyűlésén játsza el a Kivándorló bluest, addig nem kell aggódniuk a rajongóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik