Kultúra

Hiába Orbán kiállása, a hírességek Trump ellen kampányolnak

Julianne Moore (Julianne Moore)
Julianne Moore (Julianne Moore)
Már több mint száz olyan híresség csatlakozott, aki nagyon veszélyesnek tartja.

Több mint száz híresség, köztük Julianne Moore (a képen), Bryan Cranston, Kerry Washington, Mark Ruffalo, Neil Patrick Harris, Lena Dunham, Shonda Rhimes és Macklemore csatlakozott a kampányhoz, amely arra buzdít, hogy az amerikaiak ne szavazzák meg elnöknek Donald Trumpot. 

A republikánus elnökjelölt elleni kezdeményezés a MoveOn.org demokrata párti aktivistacsoport kampányának része. A hírességek nyílt levelükben azt írták, kötelességüknek érzik, hogy minden rendelkezésükre álló csatornán keresztül felhívják a figyelmet Trump esetleges elnökségének veszélyeire, a jelöltségéből fakadó valós és már fennálló fenyegetésekre.

Donald Trump vissza akarja taszítani az országunkat egy olyan korba, amikor a félelem mentség volt az erőszakra, a kapzsiság tüzelte a diszkriminációt, és amikor az állam törvénybe foglalta a marginalizált közösségek elleni előítéleteket. Néhányan közülünk olyan csoportokba tartoznak, amelyeket Trump megtámadott. Néhányan nem. De a történelemből jól tudjuk, hogy gyakran csupán pillanatok kérdése, mire magunk válunk másokká.

Szerintük az említett csoportok közé tartoznak a mexikóiak és a latin-amerikaiak, a fekete bőrűek, az LMBTQ-közösség tagjai, a nők és az őket segítő egészségügyi szolgáltatók, az ázsiaiak, a menekültek, a rokkantak, a munkásosztály tagjai és az amerikai hadifoglyok.

Minden amerikait arra szólítunk fel, hogy csatlakozzon hozzánk. Hogy álljunk együtt a történelem jó oldalán, hogy használjuk fel a hangunk és a szavazatunk erejét ahhoz, hogy legyőzzük Donald Trumpot és az általa képviselt gyűlöletes ideológiát.

Korábban már volt hasonló akció. Akkor színészek, írók, értelmiségiek, neves közéleti szereplők kezdtek kampányolni azért, hogy ne legyen Trump az Egyesült Államok elnöke. A „Stop Hate – Dump Trump” (Állítsuk meg a gyűlöletet – Szemétbe Trumppal) nevű kampány mellé állt Jane Fonda, Danny Glover, Harry Belafonte és Noam Chomsky is.

A Handelsblatt című üzleti lap Donald Trump amerikai üzletember republikánus elnökjelöltté választásával kapcsolatban Az erős férfiak szövetsége címmel közölt vezércikket. Abban a szerző, kiemelte, hogy Trump és Putyin elnök “lelki társak”, és “autokratikus személyi kultuszukkal egyáltalán nincsenek egyedül”, mert Orbán Viktor, Hszi Csing-ping kínai elnök es Recep Tayyip Erdogan török államfő is az “erős férfiak csapatába tartozik”.

Közös bennük, hogy az “egyre összetettebb és bonyolultabb problémákra egyszerű választ adnak: saját magukat”. A “polgároknak csak bízniuk kell bennük”, és aki ezt nem teszi, az “a legjobb esetben szidalmazást kap, mint Trumpnál és Orbánnál, vagy börtönbe vetik, mint Putyinnál, Hszinél és Erdogannál” – írta a Handelsblatt szerzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik