Kultúra

A könyvmolyok ünnepnapja a mai: Gerlóczy csemegepultosa visszatér

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

újságíró. 2016. 07. 27. 16:54

Gerlóczy Márton az Igazolt hiányzás, a Check-In és társai után újabb regénnyel jön, éspedig egy olyannal, amire jó eséllyel feliratkozna mindenki, aki olvasta A csemegepultos naplóját: a parizeres pultok Don Juanja, Márczy Lajos új regényben tűnik fel. Az író honlapján már előrendelhető az Elvonókúra című kötet, melyet az alábbi szöveggel harangoz be a kiadó.

Egy magyar pincér életének 12288. napján elutazik egy thai szigetre, hogy végre kipihenje magát és leszokjon az alkoholról. Útitársa, Márczy Lajos (A csemegepultos naplója, Check- in), napról napra dokumentálja titkos naplójában a pincér elvonókúráját, saját küzdelmét, és a thai sziget valóságát: a kiábrándult helyieket és a nyugati világ dőzsölő hordáit; a görcsösen és kétségbeesetten nyugalmat és kalandot kereső nőket és férfiakat.

“A pincér már látta magát a függőágyban fekve, nyugágyban olvasgatva, gyümölcsöket és keleti finomságokat majszolgatva, nagy, pihentető alvások után teát szürcsölgetve a teraszon, a dzsungelben a párás levegőt a tisztuló tüdeje mélyére lélegezve, az absztinencia gyógyító és újjászülető hatásától megkönnyebbülve. Olyannyira várta már mindezt, hogy egyre türelmetlenebbül hangoztatta, bárcsak odaérnénk már, akárhol legyen is az, oda, ahonnan aztán nem megyünk sehova.
– Bárcsak odaérnénk már – mondta a pincér.”

Az Elvonókúra a szerző első olyan regénye, amit mindvégig félmeztelenül, zokni nélkül írt. Ez nagy segítség volt számára, hiszen rengeteg manapság a pulóverben és zokniban készülő regény, és látjuk az eredményét.

Lakik a hátamon egy fekete majom. Nem tudom elkergetni, nem tudom lerázni magamról. Az akarom-akarom mindent felemészt, és mindenből kirekeszt. Én választottam, vagy engem választott ez a kereszt? Több hónapos ázsiai kalandba zárni magad egyetlen társként és megfigyelőként egy aktív függővel művészi perverzió. Személyes, intelligens utcai humorral fűszerezett kaland a függőség tehetetlen holdudvarából. Szeretem. (Kiss Tibi)

A borítóképen Ötvös András látható A csemegepultos naplójából készült színdarabban. Fotó: Jurányi Ház

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.