Kultúra

Egy indiai nagyváros közepén fekszik a világ leggazdagabb temploma

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 07. 15. 15:53

Uralkodók, hercegek és gazdag kereskedők évszázadokon át halmozták el a templomot adományaikkal, melyek még mindig az épületben lapulhatnak.

A Kerala állam központjában, Thirucananthapuramban álló, Visnunak szentelt Padmanabhaswam-templom kívülről csak egy átlagos indiai templomnak tűnik, története és kincsei viszont mindennél gazdagabb.

Az elmúlt évszázadokban kereskedők, gazdag emberek, vagy épp uralkodók egész sora halmozta el a templomot arannyal és ékszerekkel, melyek sokszor a felnőttkorba lépő hercegek súlyával voltak egyenértékűek.

A legendák szerint ezek a kincsek továbbra is valahol a templom alatt nyugszanak.

Ezekre természetesen máig nincsenek bizonyítékok, de felbecsülhetetlen értékek közül egy jókora adag már napvilágra került, hiszen a templomot kezelő szövetséget (melynek vezetője az indiai királyi család) 2011-ben az indiai legfelsőbb bíróság a hatból öt kripta kinyitására kötelezett.

Az értékek közt 800 kilónyi aranypénzt, egy öt és fél méteres aranyláncot, fél tonnányi aranyat, kétezer aranydíszt, egy színarany, több száz gyémánttal és ásványokkal díszített trónszéket, aranytárgyakat és más évszázados tárgyakat találtak. Ezek összértéke megközelíti a húszmilliárd dollárt (5670 milliárd forint), de a templomban természetesen ennél jóval több érték lapulhat.

Fotók: Luke Appleby, Reji, Deepesh Soni,  az Amusing Planet nyomán

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.