Kultúra a világ egy fura hely

Egy indiai nagyváros közepén fekszik a világ leggazdagabb temploma

Uralkodók, hercegek és gazdag kereskedők évszázadokon át halmozták el a templomot adományaikkal, melyek még mindig az épületben lapulhatnak.

A Kerala állam központjában, Thirucananthapuramban álló, Visnunak szentelt Padmanabhaswam-templom kívülről csak egy átlagos indiai templomnak tűnik, története és kincsei viszont mindennél gazdagabb.

17222565274_8594247430_h

Az elmúlt évszázadokban kereskedők, gazdag emberek, vagy épp uralkodók egész sora halmozta el a templomot arannyal és ékszerekkel, melyek sokszor a felnőttkorba lépő hercegek súlyával voltak egyenértékűek.

padmanabhaswamy-temple-treasure7

A legendák szerint ezek a kincsek továbbra is valahol a templom alatt nyugszanak.

padmanabhaswamy-temple-32

Ezekre természetesen máig nincsenek bizonyítékok, de felbecsülhetetlen értékek közül egy jókora adag már napvilágra került, hiszen a templomot kezelő szövetséget (melynek vezetője az indiai királyi család) 2011-ben az indiai legfelsőbb bíróság a hatból öt kripta kinyitására kötelezett.

padmanabhaswamy-temple-treasure-22

Az értékek közt 800 kilónyi aranypénzt, egy öt és fél méteres aranyláncot, fél tonnányi aranyat, kétezer aranydíszt, egy színarany, több száz gyémánttal és ásványokkal díszített trónszéket, aranytárgyakat és más évszázados tárgyakat találtak. Ezek összértéke megközelíti a húszmilliárd dollárt (5670 milliárd forint), de a templomban természetesen ennél jóval több érték lapulhat.

Fotók: Luke Appleby, Reji, Deepesh Soni,  az Amusing Planet nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik