Kultúra

Bizarr westernek, avagy a zsáner különös vadhajtásai

Egy csokorra való vadnyugati mozi, amelyek más műfajok stílusjegyeit átvéve furcsábbnál furcsább produkciókká váltak.

Erős késéssel ugyan, de végre valahára a magyar mozikba is megérkezett az utóbbi évek legizgalmasabb western-csemegéje: az S. Craig Zahler írta és rendezte Csontok és skalpok, amely a vadnyugati zsánert a horrorral ötvözi. A sajátos, de korántsem új keletű koncepció apropóján összegyűjtöttem tíz olyan westernt, amelyek más műfajokkal keveredve különböző horror és sci-fi elemeket vettek át, ezáltal ún. weird western lett belőlük.

The Beast of Hollow Mountain (1956)

A magyar címe az lehetne, hogy Cowboyok az Allosaurus ellen. Kereken 60 évvel ezelőtt ez a csoda volt a filmtörténet első olyan alkotása, amely a vadnyugatra varázsolt egy marhára nem odaillő dinoszauruszt. Az előzetese remekül érzékelteti, hogy a drámázást sem mellőző produkció feleannyira sem sikerült félelmetesre, mint amennyire röhejes lett.

Billy the Kid vs. Dracula (1966)

Már a cím elmond mindent. A hírhedt Billy, a Kölyöknek a halhatatlan, vérszívó gróffal gyűlik meg a baja ebben a félévszázados produkcióban, amelynek egyik pikantériája, hogy mindössze nyolc nap alatt forgatták. A nem túl ismert William Beaudine rendezőnek ráadásul nem ez volt az egyetlen ilyen alacsony költségvetésű agymenése.

Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter (1966)

Egyik vadnyugati legenda a másik után: ezúttal Jesse Jamesnek akad dolga Frankenstein lányával, illetve egyéb rémségekkel. Billy, a Kölyök fenti kalandjának testvérfilmje ugyancsak kemény nyolc nap alatt készült és igen: ezt is William Beaudine vezényelte le. Ráadásul a két egymás után forgatott filmet később aztán együtt vetítették az amerikai mozikban. Ezek a filmek voltak egyébként Beaudine utolsó rendezései.

The Valley of Gwangi (1969)

Az ’50-es és ’60-as években a vadnyugat világát legszívesebben vagy a gótikus irodalom ikonikus karaktereivel, vagy az őshüllőkkel házasították. Utóbbit példázza a Gwangi völgye címűre fordítható dínós western, amelyben Tyrannosaurus Rex, Pterodactylus és Triceratops is akad. A trailer alapján a legjobb résznek a T-Rex vs elefánt összecsapás tűnik.

Grim Prairie Tales (1990)

A zord préri meséinek magyarosítható horrorwestern egy antológiafilm, amelyben három különböző történetet mondanak el a tábortűznél összegyűlő főszereplők. A nyomokban a Canterbury meséket idéző filmben olyan nevek játszanak, mint a karrierje során számos fura figurát alakító Brad Dourif és a Darth Vader hangjaként világhírűvé vált James Earl Jones.

Vissza a jövőbe 3 (1990)

Kétségtelen, hogy Robert Zemeckis időutazós trilógiájának harmadik része a legjobb alkotás az itt felsoroltak közül, mindazonáltal a maga bájos furcsaságaival nagyon is illik a listára. A zseniális trilógiazáró több szempontból is kuriózum, hiszen nemcsak egy sci-fi elemeket felvonultató western, de a filmtörténet egyetlen olyan mozija, amelyben valaki gépkocsival menekül az indiánok elől az 1800-as években.

Wild Wild West – Vadiúj vadnyugat (1999)

Avagy a film, amelyben egy gigantikus mechanikus pók pusztít és ezért 12 évesen még klassznak is tűnt, ugyanakkor ma már teljesen értetlenül állok előtte. Ne finomkodjunk: nemhogy a valaha készült leghülyébb western, de a leghülyébb hollywoodi produkciók egyike, amellyel kapcsolatban máig rejtély, hogy a készítők mégis hogyan vették rá a drámai színész Kenneth Brannagh-t a Loveless nevű elmebeteg kripli megformálására.

Burrowers – A felszín alatt (2008)

Ezt az egyébként remek westernhorrort bizonyos J.T. Petty rendezte a Blood Red Earth című rövidfilmje alapján és akárcsak az, a Burrowers is egy élősködő fajról szól, amelynek egyedei emberekre vadásznak, hogy aztán élve eltemessék őket és később belőlük táplálkozzanak. Az 1879-ben játszódó alkotás újkorában sajnos elkerülte a mozikat és csak lemezen jelent meg, pedig a vadnyugati világ és a borzalmak egyik legérdekesebb keveréke lett belőle.

Jonah Hex (2010)

Minden idők egyik legkiábrándítóbb képregény-adaptációjaként is aposztrofálhatnám ezt a Jimmy Hayward rendezte förtelmet, amellyel kapcsolatban hasonló kérdés merül föl, mint a Vadiúj vadnyugat esetében: olyan remek színészek, mint Josh Brolin, Michael Fassbender és John Malkovich mégis hogyan voltak képesek elvállalni egy ilyen több sebből vérző forgatókönyvön alapuló baromságot? Persze lehet a gázsival magyarázni, de akkor is. Mindenesetre horrorwestern ide vagy oda, a megtekintését senkinek nem ajánlom.

Cowboyok és űrlények (2011)

Nehéz pálcát törni a Jon Favreau rendezésében készült sci-fi western fölött, merthogy egy viszonylag szórakoztató, ámde elbaltázott produkcióról van szó. A szereplőgárdája pazar, hiszen a morcos főhőst alakító Daniel Craig, az utálatos nagykutyaként feltűnő Harrison Ford és a titokzatos csajt megformáló Olivia Wilde mind jók benne. Azonban sem a történet felépítése, sem az akciójelenetek megkomponálása nem úgy sikerült, hogy egy a vadnyugati világot sci-fi elemekkel ötvöző emlékezetes alkotásként könyveljük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik