Kultúra

Meghalt az Arany Pálma-díjas Abbasz Kiarosztami

Az iráni filmrendező A cseresznye íze című filmjével 1997-ben nyert Cannes-ban.

Abbasz Kiarosztami 1940. június 22-én született Teheránban. A teheráni egyetem szépművészeti fakultásán, festő szakon végzett. Mozireklámokat festett és reklámfilmeket készített, később pedig dokumentumfilmeket rendezett. 1974-ben forgatta első játékfilmjét Az utas címmel.

Negyven éves pályafutása alatt több tucat filmet rendezett. Nemzetközi hírű A cseresznye íze cíművel lett, amely az 1997-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát. Szelek szárnyán című filmje két évvel később a velencei filmfesztiválon a zsűri különdíját és a FIPRESCI-díjat is megkapta.

Cannes-ban 2010-ben is versenybe szállt Hiteles másolat című filmjével, amelyért az egyik főszerepet alakító Juliette Binoche meg is kapta a legjobb női alakításért járó díjat. Szintén Cannes-ban mutatkozott be 2012-ben Ez is szerelem? című filmjével, amelyet Japánban forgatott. 2004-ben a japán Praemium imperiale császári díjjal, 2005-ben a locarnói fesztivál életműdíjával tüntették ki.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint a 76 éves rendező Párizsban halt meg, ahová a múlt héten utazott rákkezelésre, miután korábban Iránban műtéten esett át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik