Kultúra

Ezek az évszázadosnak tűnő várak mind egy-egy ember hosszú éveken át épített művei

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 07. 01. 19:28

Sokan szeretnének várurak lenni, de sajnos anyagi lehetőségeik nem engedik meg nekik, hogy megvehessenek egy több száz éves mediterrán várat, így saját telkükön, vagy kertjük végében láttak neki álmaik beteljesítésének. A sokszor évtizedes munkával elkészült várak részben engedély nélkül készültek el, de még ideiglenes épületekként is tökéletes bizonyítékokként szolgáltak a határtalan emberi találékonyságra és fantáziára.

Nézzük a legérdekesebbeket!

Egy francia postás, Ferdinand Cheval élete több, mint három évtizedét áldozta az Ideális Palotának (Le Palais Idéal) nevezett hauterives-i épületre. És hogyan pattant ki az agyából az ötlet? A férfi 1879 áprilisának egyik reggelén a levelek kézbesítése közben egy érdekes formájú követ pillantott meg, ezt a szokását pedig a következő évtizedekben is megtartotta. A kastély egyébként a távol-keleti romvárosokra emlékeztet.

A székesfehérvári Bory-vár, Bory Jenő építész gyönyörű, 1923-1959 között épült műve, mely a városligeti Vajdahunyadvárhoz hasonlóan építészeti stílusok egész sorát egyesíti, a romántól egészen a reneszánszig.

A harmincas és negyvenes évek folyamán Boyce Luther Gulley telefonpóznákból, autóalkatrészekből és kövekből készített kastélya, az arizonai Phoenix közelében fekvő Mystery Castle, melynek alkotóelemeit egy kecsketej, homok, kálcium és cement keverékével létrejött eleggyel ragasztotta össze. Kevésbé szép azonban a történet kezdete, hiszen Gulley előbb munkahelyét, majd feleségét és újszülött lányát elhagyva kezdett neki a szent célként kitűzött kastélyépítésnek.

A soproni Taródi-vár, vagy Bolondvár, melyet Taródi István 1959-től egészen 2010-ben bekövetkezett haláláig bővített.

A coloradói Jim Bishop 1969 óta építi a Colorado City közelében lévő kastélyát, mely leginkább egyszerűen Bishop Castle néven ismert.

A kanadai Ontario egy álmos települése, Burk’s Falls közelében fekvő Midlothian Castle, melyet egy gimnáziumi tanár, Peter Camani már a hetvenes évek óta épít. Az épületegyüttest és parkját ma több, mint száz üvöltő emberfej és kétfejű sárkány díszíti, a belső falakon Camani saját műveivel. A férfi egyébként elképesztően tehetséges festő, művei a Vatikánban, vagy épp a Buckingham-palota falain is megtalálhatók.

A Fiddler család teljes titokban, tíz méter magasra tornyozott szalmabálák mögé épített, Tudor-kort idéző, Londonhoz közeli kastélya, mely 1998-2002 közt nyerte el végső formáját, sőt, a család a következő négy évben  itt is élt. Az épület létezésére csak 2006-ban derült fény – el sem merjük képzelni, hogy mekkorát néztek a szomszédok!

A világ legmagasabb faháza egykor az oroszországi Arhangelszk közepén állt – építtetője, Nikolaj Petrovics Sutyagin családjával együtt 1992 és 2008 közt, tizenhat éves munkával hozta létre a tizenhárom szintes, negyvennégy méter magas épületet, de építési engedélyt persze nem kértek, így az orosz hatóságok a családot a ház lebontására kötelezték. Az építési szabályzat szerint az arhangelszki faházak maximum kétszintesek lehetnek.

Shrek és Fiona háromszáz négyzetméteres kastélya az ukrajnai Akimovkában, melyben három nappali, egy érthetetlenül óriási konyha és jónéhány (egy kivételével nem bejárható) torony is elfért. Anatolij Galickij egy tündérmesékbe illő kastélyt szeretett volna építeni a környék gyerekeinek, de a tíz éven át tartó munkák során úgy döntött, hogy feleségével együtt inkább beköltözik az épületbe.

Fotók: Jessica Lamirand, Dylan, EnglishRussia, Jerry Kociatkiewicz, Attila Nóbik, Chris Blanar, Laurie LuttrellMarcos Maselli Gouvea/FlickrDaily Mailzénó62/Indafotó, Nate Maas
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.