Kultúra

Ilyenek is lehettek volna a kettes metró legdíszesebb állomásai

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 06. 17. 20:05

A főváros legforgalmasabb metróvonalának megállói az eredeti tervek szerint a moszkvai metró fényűző Sztálin-barokkját utánozták volna.

A metróépítés 1950-es bejelentése után a tervezők nagyszabású, a moszkvai metró tereihez hasonló állomásokat álmodtak meg, de a határidők tologatása után felismerték, hogy ezek a tervek az ötvenes évek Magyarországában egyszerűen megvalósíthatatlanok. 1954-ben, 35 százalékos készültségnél aztán több, mint egy évtizedre jegelték a projektet – a hatvanas évek derekán pedig megindultak a mai is látható, egyszerű állomások építései. De milyen lehetett volna Budapest fő metróvonala? Bemutatjuk.

A budapesti metró a moszkvai állomások stílusát adaptálta volna

 

Metró (részlet)

„FÖLDALATTI” – városszerte
s át a Duna medre alatt.
Az elavult, régi rendből
szebb, jobb jövő felé halad.”

Írta: K. A. a központi fatelep segédmunkása, 1952

 

A meghosszabbított gödöllői HÉV és a metró találkozásához tervezett Stadionok állomás kétkupolás felszíni épülete – visszabontották

A csarnok belső terének látványterve:

Déli pályaudvar

Szabó-Dávid, 1953:

Boros-Gebhardt, 1953:

 

A kettes metró első szakaszát (Örs vezér tere – Deák Ferenc tér) végül 1970-ben, a másodikat (Deák Ferenc tér – Déli pályaudvar) pedig 1972-ben adták át, de azoknak már semmi kapcsolata sincs (sajnos, vagy szerencsére – ezt mindenki döntse el maga) a fenti, eredeti tervekkel.

Fotók: Prakfalvi Endre: A budapesti “ős-metró” (1949-1956), in: Budapesti Negyed 5., 1994. ősz, Fortepan/UVATERV
vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.