Kultúra

Ezeknél a színpompás vudu palástoknál furcsábbat még biztosan nem látott

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 05. 26. 11:49

A vudu bölcsőjének tekintett Benin vudufesztiválján százával bukkannak fel a furábbnál furább ruhákat viselő emberek, akiket az elmúlt években az ország egyik legismertebb fotósa, Leonce Raphael Agbodjelou örökített meg. Bemutatjuk a legérdekesebb darabokat.

A sokak számára csak a babákat gombostűkkel szúrkáló, Karib-tengeri országokban divatos vallásként ismert vudu sokkal több annál, mint amit a fejlett világban élők gondolnak az egészről.

A vudu bölcsőjének tekintett Beninben például 1989 óta ez a hivatalos vallás, hiszen a Magyarországnyi lakosság 17%-a ezt vallja.

2003-ban Haiti is hivatalossá tette, hiszen a lakosság 80 százaléka hiába katolikus, 15 százaléka pedig protestáns, mégis majdnem mindenki követi a vudu praktikákat, melyek nem csak babákat, gombostűket és csirkevért tartalmaznak.

A vudu több egy vallásnál: ez egy tradicionális életmód, ami magában foglalja a művészeteket, kultúrát, filozófiát, zenét, orvoslást és táncot.

A Benin fővárosában, Porto Novóban minden évben megtartott vudu fesztivál Nyugat-Afrika legszínesebb forgatagát hozza el a városba, ahol egymást érik a színes köpenyes hívők, táncok, zenekarok, dobosok és a lóversenyek alatt folyik a gin.

A fesztivál eredetileg a családok és közösségek kötelékeit, valamint az eltávozottakkal jelenvaló kapcsolattartást voltak hivatottak szorosabbra fűzni, a színes ruhák pedig az Engungunoknak nevezett (a szó jelentése holtak lelkei, akik visszatértek a Földre egy rövid időre, hogy tanácsot adjanak az élethez) szellemeket testesítik meg.

A köpenyek sokszor a legdrágább elérhető anyagokból, így selyemből, vagy bársonyból készülnek, a hozzájuk tartozó fátylak pedig kagylókból, hogy az ünnepi tömeg ne láthassa a táncolók szemeit, hiszen ez szerencsétlenséget okoz.

Fotók és információk: SMACMessyNessyChic
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.