Kultúra

A Saul fia annyira autentikus, hogy szélsőjobbost kasztingoltak a náci szerepre

Egyenlő esélyek vannak itt, kérem.

A Válasz.hu fedezte fel a finom pikantériát az ország nagyobbik fele szerint nemzeti büszkeség, a kisebbik fele szerint viszont zsidó propaganda Saul fia stáblistáján: a “Katonák” szekció alatti első név, A. Zsolt a magyar radikális szélsőjobb egy viszonylag ismert alakját takarja. A cikk ugyan rövidíti-kitakarja a nevet, de minden linkből nyilvánvaló az illető kiléte, és nincs is ezzel gond, elvégre szélsőjobbosnak lenni maximum vicces, de nem illegális.

A. Zsolt, aki a filmben náci katonaként tűnik fel, civilben Kalóz becenéven igen aktív állampolgár, mondhatni hivatásos hazafi, egyebek mellett az ő fejéből pattant ki a Becsület napja rendezvény ötlete, és a Kitörés emléktúrákat is ő indította útjukra, emellett politikai karrierje is volt, szintén a szélsőjobboldal képviseletében. A Válasz.hu megkérdezte, hogyhogy egy holokausztfilmben szerepelt:

A Hadtörténelmi Kulturális Egyesület, melynek én is tagja vagyok, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közvetítésével vett részt a filmben statisztaként.(…) Nagyon szeretem a történelmet, úgyhogy vállaltam a feladatot

– hangzott a válasz. Nem is értem, mire a felhajtás: a Saul fia pont azért sikerült annyira remekül, mert a kulcsszereplőknek igazi, húsba vágó szívügye volt elmesélni ezt a történetet. Kinek melyik oldalon, ugye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik