Kultúra

50 kínzó kérdés és fun fact az új Amerika Kapitány filmből

Apró ízekre cincáljuk és megmagyarázunk minden referenciát az új Marvel-filmben.

Az Amerika Kapitány: Polgárháborút már többször is elemeztünk, de ezúttal igazi mélyfúrást végzünk. Vigyázat, SPOILEREK!

Crossbones szerepe

Ez egy jó példa, a Marvel filmes univerzuma miként kezeli a képregényes eredeti történéseit. Ott ugye a Polgárháború végeztével Crossbones az, aki az agymosott Sharon Carterrel meggyilkolja Amerika Kapitányt. A filmben Steve Rogers nem hal meg, de pont Crossbones által nagyon közel kerül hozzá. Itt jön viszont a kiváló dramaturgiai fordulat, hiszen Crossbones öngyilkos merénylete, és a Skarlát Boszorkány béna mentesítő próbálkozásának következtében veszik elő a Bosszúállókat, és kívánják rájuk oktrojálni a regisztrációs törvényt.

crossbones

A nagy bumm

A képregényben egyébként szintén egy robbantás a gyújtópont, ott az Új Harcosok nevű szuperhőscsapat felelőtlensége miatt meghalt a connecticuti Stanfordban több mint 600 ember – köztük 60 gyerek is. A filmben kevesebb az áldozat, de már eddig is volt elég gond a Bosszúállókkal!

Thanos cameo

Na jó, ez így ebben a formában nem igaz, csak annyi, hogy a színész, Damon Poitier, aki a Bosszúállók stáblista utáni jelenetében feltűnik Thanosként, ezúttal azt a fickót alakítja, akitől a Fekete Özvegy végül megszerzi a vírussal teli fiolát. Mint emlékezetes, Damon Poitier-t végül lecserélték Josh Brolinra.

Marvel-Civil-War-Cameos-Thanos-Actor

Balfékek cameo

A Russo-tesók összesen majdnem 40 epizódot rendeztek az NBC Community című sorozatából (nálunk Balfékek), amelynek főbb szereplői közül Daniel Pudit már láthattuk S.H.I.E.L.D.-alkalmazottként, illetve DC Piersont Apple-dolgozóként a második Amerika Kapitány filmben, most pedig Jim Rash is előkerült, mint az a fickó, aki pénzt akar lejmolni az MIT-n Tony Starktól.

jim rash

Miriam (Sharpe)

Ez a stanfordi gyászoló hölgy vádolja meg Tony Starkot azzal, hogy nagy felelőssége van a dolgokban, hiszen évek óta azt mutatja, hogyha emberek álruhát húznak, nem vonatkoznak rájuk a törvények. Ez a mondat gondolkodtatja el a Vasembert, hogy végül a regisztrációs törvény mellett dönt. A filmben Miriam szintén betalálja Tony-t, mint fiát Sokoviában elvesztő anyuka.

marta

Vörösszárny

A képregényekben Sólyomnak van egy segítője, méghozzá egy sólyom, az ő neve Vörösszárny. Nyilvánvalóan ezt átvenni egy 2016-os filmben elég bugyutaság lenne, így a modern korban a madárkából drón lett.

redwing

T’Chakából Fekete Párduc

A wakandai herceg szuperhős-eredettörténete, mint sok más igazságosztóé, egy halálesettel kezdődik. Meghal az édesapja, így ő lesz Wakanda új védelmezője, a Fekete Párduc. Ám amíg a bűncselekmény a filmben Zémó lelkén szárad, addig a képregényekben Ulysses Klaw-én, aki korábban feltűnt már a Bosszúállók: Ultron korában, mint wakandai vibrániumcsempész. Mivel a Polgárháborúban nem tette tiszteletét, mérget vehetünk rá, hogy a szóló Fekete Párduc-moziban biztosan feltűnik majd.

tchalla

Lesz még más is, aki ott feltűnik

Méghozzá a Martin Freeman alakította Everett Ross, hiszen a törvényszolga a képregények lapjain T’Chaka szövetségese. Mivel a Polgárháborúban nem volt túl nagy szerepe, biztos látjuk még.

everett ross

Ki a Tél Katonája rejtélyes kiképzője?

Vasilij Karpov. Ő a képregények egyik ritkán előforduló, de annál fontosabb karaktere, aki egy ízben rábírja Buckyt, hogy vendettát vegyen Amerika Kapitányon.

Karpov

Ez a fickó nem tűnt fel már más Marvel-filmben is?

De, méghozzá az X-Men: Az elsőkben, egy apró villanás erejéig. A film vége felé, az eszkalálódó amerikai-szovjet atompara kellős közepén Vasilij Karpov feltűnik a hajó tatján is.

Captain-America-Civil-War-Easter-Egg-Karpov

Hazatérés

A kiképző által használt agymosásra használt szavaknak van más, átvitt értelme is, a hazatérés egyértelműen utal a következő Pókember-film címére.

Hazatérés

1, 9, 17

Ezek a számok is többletjelentéssel bírnak, utalhatnak arra, hogy a hivatalos kánon szerint Bucky 1917-ben született.

További Tél Katonák

Ez is egy meglévő képregényes sztoriszál felhasználása: Ed Brubaker’ Captain America: Winter Soldier Volume 1 című kiadványában Bucky és a Fekete özvegy nyomoz szovjet alvó ügynökök után, akiket szabadon engedtek, miután a sztáziskamráikat értékesítették a feketepiacon.

winter soldiers

Hová tűnik Bucky hátizsákja?

Miután a Kapitány ráakad Buckyra Bukarestben, a Tél Katonája az ablakon keresztül távozik, előredobva a hátizsákját, amibe a naplóját is belerakta. Ha ilyen fontos az a táska, hová tűnik és miért nem kerül elő többet a filmben, miután elkapják őket?

backpack

És ha már itt tartunk, mi történik a Zémó által ellopott vörös könyvvel?

Hiszen azután, hogy Zémó újra manipulálja az orosz szavakkal Buckyt, a könyv ottmarad az épületben. De kihez kerül? Tony Starkhoz? A Fekete Párduchoz? Vélhetően előkerül még, ha kifagyasztják Buckyt… Akár a következő szóló Fekete Párduc-moziban.

zemo

Vízió új outfitjeA képregényekben előfordult, hogy Vízió sakkal szórakoztatta magát, akár a filmben is, sőt, amikor nem a zöld-vörös-arany kosztümöt viseli, emberi módon is próbál öltözködni. Ez egyben utalás arra is, hogy ő volt korábban Jarvis, Tony Stark számítógépe, míg a képregényben Jarvis a Bosszú Angyalainak komornyikja volt. Ez a ruha, amit visel, kicsit lakájjá teszi.

Vízió3

Mit keresett a szuperhősszérum Howard Starknál?

Miután Bucky megöli Tony Stark szüleit, elviszi Howard kocsijának csomagtartójából a szuperhősszérumhoz hasonlatos löttyöt, amiket aztán a Szovjetunióban használnak fel szuperkatona-gyártásra. Mint emlékezetes, az első Amerika Kapitány-filmben megölik a Dr. Abraham Erskine-t, a szérum feltalálóját, így senki sem tud több szérumot, s ezáltal más, Amerika Kapitányhoz hasonlatos erőcsávót előállítani. Az Agent Carter című sorozatban Peggy Carter kérdőre vonja Howard Starkot, mint egy másik élő nagy koponyát, hogy miért nem próbálja reprodukálni a szérumot Steve Rogers véréből, de azt mondja, nem képes rá. Ezek szerint idővel mégis sikerült neki?

howard stark

Bucky miért nem a biztonsági kamerát lövi szét először, amikor elkapja Howard Starkot és nejét?

Mert akkor nem lenne fordulat és nem lenne film. Hiszen amúgy nehéz elképzelni, hogy egy szuper gyilkológép pont a bűncselekmény végén veszi észre, hogy jééé, ott egy kamera. Meg amúgy is. Mi a fenét keres egy kamera az erdő közepén???

D(eck) 23

A D23 nem más, mint a Disney évente megrendezett Expója. Véletlen lenne? Aligha!

d23

Joe pizzája

Ez egy aranyos hommage a Tobey Maguire-féle Pókember felé, hiszen a trilógia második részében Peter Parker Joe pizzériájában dolgozik, amíg ki nem rúgják, a Polgárháborúban pedig Tom Holland egy fehér alapon piros feliratokkal ellátott pizzás pólóban van.

joe pizzája

Ismerős emlékek II.

Amikor Tony Stark megmutat egy videófelvételt, amin Peter Parker megállít egy száguldó autót, arra vonatkozólag már láttunk hasonlót a The Amazing Spider-Man 2-ben is.

apidey

Ismerős emlékek III.

Peter Parker az első Tobey Maguire-féle Pókember-filmben és most Tom Hollandként is először egy szobában mutatja meg a nézőknek a hálószövő tudományt.

póki

„A nagy erő nagy felelősséggel jár!”

Ezt a mantraszerűen idézett szöveget Peter Parker ezúttal kicsit máshogyan adja elő, de az értelme ugyanaz marad:

Ha meg tudsz tenni olyan dolgokat, mint én, és rossz dolgok történnek, mert te nem segítesz, te vagy a hibás.

Hangya a nyílhegyen

Ez egy újabb hommage. Az, hogy Hangyát egy nyílhegyen lövi ki Sólyomszem a lipcsei reptéren, az Avengers 223. számának borítóján már előkerült.

antman

Vaspók kosztüm

Már a trailerek alkalmával is gyanús volt, amikor a Peter Parker szemét takaró rostély mérete változott, hogy ez bizony nem olyan pókruha, mint amilyeneket a korábbi filmek során viselt. Rögvest sokan arra asszociáltak, hogy ez valamiféle Stark-készítmény, mint a képregényben, ami végül is igazolást nyert. Ugyan nem piros és sárga, de ettől még új, mechanikus és Vasember keze benne van a dologban.

spiderman

Tony Stark mindent tud?

De most komolyan?! Honnan volt tudomása arról, hogy Peter Parker a Pókember? Egy rajongói teória szerint Tony-nak van egy bűncselekmény-figyelő A.I. a birtokában, amivel egyszersmind követni is tudta a hálószövőt hazáig. Ebből viszont más is következik.

Stark tud a Defendersről is?

Vélhetően igen. Ha csak kis szerepekben ugyan, de Fenegyerek, Jessica Jones, Luke Cage és Vasököl biztosan tiszteletét teszi majd a Bosszúállók harmadik részében, az Infinity Warban, és vélhetően ismételten Tony Stark lesz az, aki berántja majd őket is a cselekmények sodrába.

Tehát akkor tud a S.H.I.E.L.D. viselt dolgairól, meg Coulson ügynökről is?

Valószínűleg igen, de a jelenlegi hírek szerint kicsi a valószínűsége, hogy a S.H.I.E.L.D. ügynökei cameóznak majd az említett harmadik Bosszúállók-moziban.

Pókember nem először szerzi meg a Kapitány pajzsát

Igen, ez is a Polgárháború képregénylapjain történt meg:

pajzs

Hangyából Góliát

A Pym-szérum segítségével magát zsugorítani és megnagyobbítani képes Hangya nem az egyetlen, aki képes a méretét változtatni a Marvel univerzumban. A képregények lapjain ilyen még Bill Foster, vagyis a Góliát, aki igen szerencsétlen véget ér, ugyanis megöli Ragnarok, a Mr. Fantastic által készített Thor-kiborgklón. Amikor Hangya felvette ezt az alakot, egy kicsit azt hittem, lesz véráldozata a csatának, hiszen a képregényben is ennél a pontnál változtatja meg döntését Pókember és hagyja ott Tony Starkot, csatlakozva Amerika Kapitány seregéhez.

góliát

„Segítség, bennem van!”

Vízió, a testének szilárdságát változtatni tudó android átmegy a Hangyán, ez egy újabb parafrázis, hiszen a képregények lapjain Vasemberrel teszi ugyanezt.

vízió

Raft/42-es börtön

A képregényben Mr. Fantastic, Tony Stark és Hank Pym a Negatív Zónában hozzák létre a 42-es számú börtönt (azért 42, mert ez a 42. ötletük, amióta elkezdődött a Polgárháború), de mivel ez túlságosan elrugaszkodott lett volna a filmben, ezért inkább egy víz alatti börtön lett az a hely, ahová a regisztrálatlan hősöket zárták.

Aww

A képregények paneljein Vízió és a Skarlát Boszorkány egy párt alkotnak. Úgy tűnik, ezúttal elindult a filmes univerzum is ebbe az irányba.

vízió-scarlet

Dolores aka. Dot

A Kapitány és Bucky nosztalgiázása során előkerül egy randipartner neve: Doté. Az Agent Carterben is van ilyen szereplő:

dot

Péntek, a vörös bige?

Amikor Tony Stark a személyi számítógépével beszélget, megjegyzi, vörösnek képzeli. Ez akár utalás Pepper Potts hajszínére, de egyben egy képregényes referencia is lehet, hiszen egy ízben Péntek holografikus kivetülése is vörös:

Péntek

A jövőbe látó

Amikor a Raftban Sólyomszem Tony Starkkal gúnyolódik, jövőbe látónak titulálja. Lehet, hogy ez csak véletlen, de Robert Downey Jr. 2004-es zenei albuma (igen, volt neki ilyen), ugyanazt a nevet viseli: The Futurist.

Rendezői cameo

Amikor kiderül, hogy Zémó volt valójában Theo Broussard, a kirendelt pszichológus, és meglátjuk az eredeti személy fényképét, az nem más, mint Joe Russo, az egyik rendező.

joe russo

Mi lesz Fekete Özveggyel?

Natasha Romanoff gyakorlatilag ellenszegül a parancsoknak és hagyja Amerika Kapitányt, valamint Buckyt elinalni. Tony Stark kérdőre is vonja később, és közli vele, a hatóságok jönnek érte. Ezután már nem is látjuk. Mit tesz? Elmegy megkeresni Bruce Bannert?

És 13-as ügynökkel?

Hát igen, Sharon Carter is búcsút mondhat a szépen ívelő katonai karriernek, így, hogy államtitkokat és felszerelést szolgáltatott ki Amerika Kapitány és csapata számára. Csatlakozik a Kapitány titkos Bosszúállóihoz?

Pókember is aláírta a regisztrációs törvényt?

Mivel beállt a csapatba, vélhetően igen.

És a Defenders?

Valószínűleg lesz némi utalás a Luke Cage moziban erről, de Jessica Jones-ról nehezen tudnám elképzelni, hogy aláír bármi ilyet!

Epikus képbeállítás

A Polgárháború paneljeinek is egyik legepikusabb pillanata, amikor a Kapitány és Vasember összecsap. Ezek közül a legjobb pont ez a kép, amit a Russo-tesók egy az egyben átvettek.

epic

Stark Péntekje képes tanulni?

Igen, az Amerika Kapitányos összecsapás közepette halljuk, hogy Tony arra utasítja a Vasember-páncél mesterséges intelligenciáját, hogy modellezze le Steve Rogers kézitusa-stílusát, így sikerül lefegyvereznie. Ez a momentum előkerül a Polgárháború képregényes eredetijében is. Ennél a pontnál értelmet nyer a fentebbi bűnügyfigyelő A.I., vagyis könnyű elképzelni, Stark olyat is létrehozhatott.

„Hé, Te Mandzsúriai jelölt!

Tony ennek titulálja Buckyt, ami végül is stimmel: ex-háborúshős, poszttraumás stresszel.

„Egész nap bírnám ezt!”

Ezt a mondatot Steve Rogers már az első Amerika Kapitány-filmben is elsütötte.

captain

Ultron-hommage

A pusztító robot, akinek a sokoviai incidenst is köszönhetjük, személyesen nem tűnik fel, viszont emléke megidéződik. A mindent eldöntő végső filmvégi csata után, amikor a Kapitány hátrahagyja a levágott fémkarú Buckyval Tony Starkot, a földön lévő sérült Vasember-maszkdarab egy az egyben olyan, mint Ultron első ábrázata a Bosszúállók második részében.

Apropó fogyatkozó karok

Nemcsak Luke és Anakin Skywalker jeleskedik ebben a témakörben, ha visszaemlékszünk, a legutóbbi Bosszúállók-moziban Claw, most pedig Bucky veszíti el a karját.

kezek

Stan Lee cameo

A magyar fordításban Tony Szarknak, az eredetiben Tony Stanknek titulálja a Vasembert, ami egy ősrégi 9gag posztra való reakció is egyben:

tony stank

Wakanda

A stáblista közbeni jelenetben láthatjuk Wakandát, ahol Buckyt lefagyasztják. Ha a következő Fekete Párduc-filmben mégsem kerül majd elő, akkor elképzelhető, hogy már csak a Marvel negyedik fázisában találkozunk vele, az Infinity War után, amikor is végre felveheti a pajzsot, és Amerika Kapitány örökébe léphet.

Wakanda-in-Marvel-Comics

A Pókszignál

A stáblista utáni jelenetben a lipcsei reptérről visszatérő, sebeit nyalogató Pókembert látjuk, ahogy egy új, Tony Starktól kapott kütyüjét vizsgálja. A Pókszignál nem olyan, mint Batmané, ugyanis nem Pókembert kell vele hívni, hanem ő vakítja el vele az elkövetőket, de nyomozásra is kiválóan alkalmas, ugyanis UV-fényes verziója is van. A kis eszközt Peter Parker az övében szokta hordani.

spider-signal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik