Kultúra

Star Wars-nap: emlékezzünk a fantasztikus magyar plakátokra, amelyeknek alig van közük a filmhez!

Majd' negyven év után könnyű lenne őket lebénázni, de a helyzet az, hogy gyönyörűek. Az internet is odavan értük, méghozzá külföldön!

Május 4-e a nemzetközi Star Wars-nap, ami egyébként egy béna szóviccből fakad: May the Force (be with You), azaz May the 4th). Ennek alkalmából, egyébként minden különösebb apropó nélkül (értsd: mert csak) emlékezzünk a két éve elhunyt Helényi Tibor grafikus eredeti magyar Csillagok Háborúja-plakátjaira, amelyeknek ma már kultusza van a rajongók és általában a grafika kedvelői között, éppen azért, mert annyira mások, mint az eredeti forgalmazó hivatalos plakátjai.

Sokat nem tudunk a keletkezésükről, annyi biztos, hogy akkoriban ez a ránézésre vásári-cirkuszos, valójában a szürreális képzőművészet ihlette stílus volt menő, és ami a legjobb: a hazai forgalmazás anomáliái miatt elég volt, ha a plakátoknak hellyel-közzel van csak közük magukhoz a filmekhez. Ezért kiemelkedőek a magyar plakátok (illetve még a például a lengyelek is), és ezért cseréltek gazdát az eredeti olajfestmények, amik plakáttervekként szolgáltak, átszámítva millió forintokért.

Konkrétan az a gyanúnk, hogy  Helényi nem látta a filmeket a plakátok tervezésekor. Erre utal az is, hogy a Birodalom visszavág plakátja alapján már tudta, hogy néz ki egy csillagromboló – nyilván az itthon csak 1979-ben Új reménynek hála -, azt viszont láthatóan nem, hogy milyen egy lépegető, hiszen ez csak a második, izé, ötödik részben tűnik fel. Az viszont végképp rejtély, hogy ki a gyíkszörny A jedi visszatér plakátján (Jabba?!), illetve, hogy Darth Vader miért néz ki még mindig úgy… ahogy.

No, elég a dumából, itt vannak a művek, kritikát, összeesküvés-elméletet a kommentdobozba kérnénk!

Forrás: io9.gizmodo.com
Forrás: io9.gizmodo.com
Forrás: io9.gizmodo.com
Forrás: io9.gizmodo.com
Forrás: io9.gizmodo.com
Forrás: io9.gizmodo.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik