Kultúra a világ egy fura hely

A hetvenes évek Amerikájában néhány dollárért még egy darabka földre is szert tehettünk volna Drakula kastélyából

Méghozzá egy véletlenül sem ezüstből készült lánc, véletlenül sem ezüstből készült, koporsó alakú medáljában. Fantasztikus karácsonyi ajándék lehetett!

Az 1957-ben alapított amerikai médiacég, a Warren Publishing sci-fi, horror és fantasy magazinjaival és képregénylapjaival tömegekhez jutott el, a lapok hátsó borítóin reklámozott fura ajándéktárgyakkal pedig óriási összegeket kaszált. Ezek közül a legfurcsább mindenképp az 1978 végétől a kiadó 1983-as bukásáig hirdetett fura nyaklánc, aminek fityegő, koporsó alakú medálja egyetlen grammnyi földet tartalmazott.

Drakula kastélyából.

soil

A fura tárgy megjelenése teljesen indokolt volt, hiszen 1979 egyértelműen Drakula éve volt a filmművészetben: ekkor jelent meg Werner Herzog sokat emlegetett, a Drakula-történetet újra elmesélő Nosferatuja, valamint a tenerentúlon óriásit menő Szerelem első harapásra című horrorvígáték, ami a gróf New York-i feleségkereső útját mutatja be.

A 17,95 dollárért (ez mai árfolyamon 58,88 dollárt, azaz kicsit több, mint 16 ezer forintot jelent) vesztegetett ékszer csak limitált mennyiségben készült, és a kiadó eredetiségi igazolással garantálta, hogy a föld tényleg a romániai kastélyból származik.

DSC07317

A hirdetés szövege szerint az aranyozott láncon lévő átlátszó koporsó egy gramm földet tartalmazott abból a kastélyból, ahol Vlad (Dracula) véghezvitte a tetteit, ugyanakkor nem állították, hogy a medál bármilyen misztikus erőt is kölcsönözne viselőjének. Az egyetlen gond az egész történettel, hogy a hirdetésben a kastélyt omladozó romokként említi, pedig a Bram Stoker által vámpírrá tett Vlad Tepes állítólagos kastélya (ahol egyébként sosem élt, mindössze gyakran elhaladhatott előtte) bizony elég jó formában volt az elmúlt ötszáz évben, sőt, most újra eladó.
s-l1600-2Cutout
Az üzlet mindezek ellenére nem indult túl jól, így az 1981-es hirdetéseken már az eredeti ár majdnem feléért, 9,95 dollárért (ma ez 7200 forintnak felel meg) próbáltak meg megszabadulni a megmaradt daraboktól. Ez még így is elég jó biznisznek hangzik ahhoz képest, hogy mindössze egyetlen, Romániából küldött, öt kiló földet tartalmazó csomagra (tételezzük fel, hogy a föld tényleg onnan származott, bár ezzel kapcsolatban komoly kételyeink vannak), valamint ötezer filléres láncra és koporsócskára volt szükség hozzá!

Néhány darab mostanában is felbukkan az Etsy, vagy az eBay piacterén, áruk pedig még mindig nem vészes, így némi szerencsével még mindig egyszerűen beszerezhetőek.

Fotó: Internet Archive, Mike and Sophia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik