Kultúra

Meghalt Patty Duke

Az Oscar-díjas színésznőt 69 éves korában érte a halál.

Hosszan tartó betegséget követően vérmérgezésben elhunyt Patty Duke amerikai színésznő, aki legismertebb szerepéért, A csodatévő című életrajzi drámában nyújtott alakításáért 1963-ban mindössze 16 évesen Oscar-díjat nyert.

Eredeti nevén Anna Maria Duke 1946-ban született a New York állambeli Elmhurstben és színészkedni az 1950-es évek közepén kezdet. Karrierje során elsősorban tévésorozatokban és tévéfilmekben játszott, amelyek többek között Az én édes Charlie-m, a Hawaii Five-O, a San Francisco utcáin, a Kapitányok és királyok, a Sarah McDavid bántalmazása, az It Takes Two, az Insight, a George Washington, a Szerelemhajó, a Karen dala, a Titkok a síron túlról: A Hilltop Drive-i örökség, a Szeretünk, Jesse!, Az utolsó igazságszolgáltatás, a Gyógyító szeretet, A dumagép, a Csodák ideje, az Angyali érintés, a Kísértő igazság, a Baba, bába, szerelem, a Haláli testcsere, a Glee – Sztárok leszünk! és a Liv és Maddie című produkciók voltak. The Patty Duke Show címmel 1963-66 között saját tévéshow-t is vezetett.

Duke-ot az évtizedek során moziban csupán a Billie, az Én, Natali, a You’ll Like My Mother, a Rajzás, a By Design, a Willy/Milly, a The Hitch-Hikers, az Előjáték egy csókhoz, a Kimberly, a Szerelmes Cyrano és az Amazing Love című alkotásokban láthatták a nézők. Utolsó szerepét a jelenleg az utómunkálatokat taposó Power of the Air című drámában játszotta.

Forrás: Variety, IMDb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik