Kultúra

Rekordbevétellel nyitott a Batman Superman ellen

A tipikus helyzet áll fenn: a kritika nem szereti, a nép tódul rá. Erősen bekezdett Batman és Superman hősháborúja.

Warnerék egyik szeme sír, ám az is egyre kevésbé, a másik meg teli torokból nevet: ugyan a kritikusok finoman szólva sem voltak jó véleménnyel a Batman Superman ellen – Az igazság hajnaláról – mi sem, pedig próbáltunk -, azért a közönség nagyon is kíváncsi volt a fából vaskarikát ötletre, melyben a két szuperhőst egymásnak eresztik. Egészen konkrétan 170,1 millió dollárnyira kíváncsi, ennyi bevételt hozott ugyanis a film az észak-amerikai jegypénztáraknál, ami a filmtörténet hatodik legerősebb nyitása, a tavaszi premierek és a Warner valaha volt bemutatói közül pedig konkrétan a legjobb. Ezzel meghaladta a Warner eddigi csúcstartója, a hetedik Harry Potter mozi eredményét (169,2 millió dollárt), valamint a benne szerepeltetett szuperhősök eddigi mozijait is szépen túlszárnyalta: úgy az Acélember 116,6 milliós, mind A sötét lovag és a A sötét lovag: Felemelkedés 160 millió körüli nyitását egyaránt.

A Warnernek alighanem nagy megnyugvást hoztak a bevételi számok: a mozi 250 millióból készült, és további 150 millióból marketingelték, szóval bőven volt mit visszakeresni, ám ez már első hétvégéjén sikerült neki, a 170 milliós hazai bevételeken túl ugyanis globális szinten 424,1 millió dollárt hozott. Úgy tűnik tehát, hogy sem az eleinte szkeptikus reakciókat kiváltó tény, miszerint Ben Affleck Batman lesz, sem a premierdátum-változtatások, sem a messze túltolt promókampány nem zavarta a nézőket, ahogy a kritikák sem, bár ez mindig így van: ők maguk akarnak dönteni a filmről, és ez jól is van így. Ezzel a Zack Snyder rendezte mozi bebiztosította a Warner terveit a következőkre nézvést – a stúdió ugyanis a következő öt (!) évben 10 (!) DC képregény-adaptációt tervez bemutatni, ami akárhogy is nézzük, szép vállalás. A filmnek alighanem a márciusi bemutató is kedvezett, nem ez az az időszak, amikor túl kemény lenne a verseny a nézők figyelméért. A Warnernek a közelmúlt enyhe bukásai, mint A tenger szívében, a Pán vagy Holtpont, kellett is a siker, az augusztusi Öngyilkos osztag pedig remélhetőleg folytatja a sikerszériát. Közben pedig azt is érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogy a Marvel szintén két szuperhőst összeugrasztó mozija, a májusban érkező Amerika kapitány: Polgárháború hogy szerepel majd.

A szuperhősmozit a Disney remek animációja, a Zootropolis követi a dobogón, az USA és Kanada mozijaiban 23,1 milliós bevételt hozva a hétvégén, ami önmagában sem rossz, ha pedig hozzátesszük, hogy a film már négy hete van a mozikban, akkor ez a szám még erősebb eredménynek tűnik, pláne, hogy ezzel globálisan már 700 millió feletti bevételnél jár Judy Hopsz nyúlrendőr kalandja. A harmadik helyre érkezett új bemutatóként a nálunk is most debütált Bazi nagy görög lagzi 2. 18,1 millió dollárral, a múlt héten a második helyen nyitott, A hűséges címen érkezett új rész A beavatott-szériához nagyot csúszva már csak az ötödik helyre fért be, megelőzte ugyanis a múlt héten még mögötte állt Miracles From Heaven, annak ellenére, hogy elég gyenge számokat mutat mind a kritikusok, mind a közönség szerint. A lista második fele sok változást nem mutat, a 10 Cloverfield Lane és a Deadpool még mindig szépen szerepel, a Támadás a Fehér Ház ellen 2. is őrzi pozícióját, míg a kilencdik helyre feljött gy három hetes premier, a Hello, My Name is Doris, a tizedik helyre pedig Helen Mirrenék még mindig csak limitált számú moziban vetített drón-drámája, az Eye In The Sky jött fel.

A teljes észak-amerikai (USA+Kanada) box office lista:

1. Batman Superman ellen – Az igazság hajnala – Hétvégi bevétel: $170,1 m. Összbevétel $170,1 m. Gyártási költség: $250m
2. Zootropolis – Állati nagy balhé – Hétvégi bevétel: $23,1m. Összbevétel: $240,5m. Gyártási költség: $150m.
3. Bazi nagy görög lagzi 2. – Hétvégi bevétel: $18,1m. Összbevétel: $18,1m. Gyártási költség: ?
4. Miracles from Heaven – Hétvégi bevétel: $9,5m. Összbevétel: $34m. Gyártási költség: $13m.
5. A beavatott-sorozat: A hűséges – Hétvégi bevétel: $9,5m. Összbevétel: $46,6m. Gyártási költség: $110m.
6. 10 Cloverfield Lane – Hétvégi bevétel: $6m. Összbevétel: $56m. Gyártási költség: $13m.
7. Deadpool – Hétvégi bevétel: $5m. Összbevétel: $349,4m. Gyártási költség: $58m.
8. Támadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma – Hétvégi bevétel: $2,9m. Összbevétel: $55,6m. Gyártási költség: $60m.
9. Hello, My Name Is Doris – Hétvégi bevétel: $1,7m. Összbevétel: $3,2m. Gyártási költség: ?
10. Eye In The Sky – Hétvégi bevétel: $1m. Összbevétel: $1,7m. Gyártási költség: ?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik