Kultúra

Tiszta szívvel: nem mindennapi sztorival jön az új Tilla-film

Április 28-án kerül mozikba Till Attila második nagyjátékfilmje. Ütős a sztori, a stáb is sokat ígér.

Till Attila, amellett, hogy a legtöbben elsősorban tévés munkáiról – melyek a harsány showmankedéstől a komoly riporterkedésig egészen széles skálán mozognak – ismerik, első nagyjátékfilmjével, a Pánikkal a filmszerető közönség figyelmét is felkeltette. A mozi 2008-ban, pont egy olyan időszakban érkezett, amikor a magyar film többnyire ugyanazzal a 8 színésszel leforgatott romantikus vígjátékokat jelentette, így pláne felüdülést hozott valahonnan valahova tartó sztorijával és tartalmas karaktereivel. Aztán beborult a magyar filmfinanszírozási rendszer, így ha voltak is tervek, mentek a levesbe, a 2011-es Csicska című rövidfilm már teljesen saját zsebből készült el – cserébe pár tucat fesztiválról elhozott annyi díjat, amennyit nem szégyellt, majd egy Európa Filmdíj-jelöléssel tetőzte be a karrierjét. Így nem meglepetés, hogy egy új Tilla-film hírére hegyezni kezdi a fülét a filmes sajtó. A Tiszta szívvel esetében sajnos kicsit régebben, mint ideális lenne: a mozi bemutatóját majd’ egy évvel korábbra vártuk. Akárhogy is, kész a film, és néhány hét múlva most már tényleg mozikba is kerül: az A Company forgalmazásában április 28-tól lesz látható.

A Tiszta szívvel műfaját tekintve akció-vígjáték, és egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal, és a maffia szolgálatába állnak. Hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait és az is kiderül, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

Galéria
Laokoon Filmgroup / Stalter György

A rendező így írt a filmről:

Különböző alapítványok munkáját segítve sokfajta élethelyzetben találkoztam kerekesszékes emberekkel. Ezek a személyes találkozások inspiráltak, hogy bemutassak egy olyan történetet, amelyben egyszerre van jelen egy kerekesszékes fiú saját identitásával és a környezetével való küzdelme, és a fantáziavilága, amiben extrém módon, de helyre rakja az élete kihívásait. Külön izgatott, hogy készüljön végre egy olyan film a mozgássérültek világáról, ahol nem színészek játsszák el az ő életüket, hanem saját maguk kapnak lehetőséget a szereplésre. Ahol valóban ők a hősök. Ebben a filmben a főszereplők a valóságban is fogyatékossággal élő emberek, akik a saját életüket, testüket, mondanivalójukat mutatják be egy különleges történeten keresztül.

A film eredeti helyszíneken forgott, mint a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja és a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola, és az ott élő emberek szereplőként meg is jelennek. Ilyen formán a filmben egy olyan társadalmi réteg kerül fókuszba, ami eddig nem igazán kapott teret.

A Tiszta szívvel Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán “Wheelchairguy”, Fekete Ádám, Balsai Mónika és Danis Lídia szereplésével, a Saul fiát is készítő Laokoón Filmgroup gyártásában érkezik, a producer Stalter Judit, az operatőr Juhász Imre, a hangmérnök Zányi Tamás, a vágó Gothár Márton, a zeneszerző Kalotás Csaba, a látványtervező Ágh Márton, a jelmeztervező pedig Flesch Andrea.

Forrás: A Company

Ajánlott videó

Olvasói sztorik