Kultúra

Ezeket nézd szombaton a Filmhéten

Díjnyertes nagyjátékfilmek, szuper kisjátékfilmek és ismétlések a Filmhét március 5-i kínálatában.

Nagyjátékfilmek:

Egy cuki kutya nem elég egy jó filmhez, de aki gyermekével jár a Mom parkban, 12:30-kor megnézheti a Mancsot, amelynek történetét az igazi mentőkutya inspirálta. 14:30-kor látható az első(nek kikiáltott) magyar thriller, a Víkend, amely ha nem is kimagasló, de műfaji tanulmánynak tökéletes. 16:00-kora a Gárda-filmként aposztrofált – egyébként nem Gárda-film – Veszettek, amely pont olyan, mint a probléma, amiről beszélne, ha merne: nem lehet vele mit kezdeni. 17:50-kor autós száguldás, szex, finom humor, igazi konfliktus a Parkolóban, 19:50-kor a nagyanyáink kis meséiről szól az Anyám és más futóbolondok a családból, 20:50-kor pedig a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard kategória fődíját megnyerő Fehér Isten nézhető, amely a mustra rendhagyóbb rendezéseket bemutató szekciójában győzedelmeskedett 2014-ben, hazánkban viszont thrillerként került moziforgalmazásba.

Dokumentumfilmek:

A mai nap folyamán 11 blokkban érkeznek rövidebb dokumentumfilmek, ezek közül érdemes megemlíteni Dér Asia Dona da Ilha című dokumentumfilmjét, amelyben egy idős világutazóról mesél, aki egy tevékeny élet után visszavonul Dél-Portugáliába, hogy magányosan éljen egy szigeten (D16-os blokk, 19:10). Ezen felül újranézhető 17:10-kor a Meleg férfiak, hideg diktatúrák, amelyben négy meleg srác felkutatja az idősebb generáció tagjainak rejtett titkait, miként élték meg identitásukat a szocializmus alatt; 20:15-kor az Almási Tamás rendezte tititát is  megint vetítik, amelynek  romatelepen élő főhőse váratlan lehetőséget kap, hogy gitározás iránti szenvedélyével kitörjön kilátástalan helyzetéből.

Kisjátékfilmek:

12:00-kor érdemes beülni a K4-es jelzésű blokkra, amelyben a Metropolitan Egyetem hallgatói mutatják be alkotásaikat. Látható többek között a Faludi Filmszemle legjobb magyar filmegyetemi filmje, Bendó Zsuzsanna A báb című alkotása, amelyben egy apa és fia utoljára találkozik, de a búcsú nem a tervek szerint alakul; valamint Csoma Sándor 1990 Erdélyében játszódó Tabula Rasa című filmje. Az ELTE filmszakos diákjai is megjelennek, kiemelnénk Fignár Anna Akvárium című kisfilmjét, amely két teljesen különböző lány barátságáról szól, valamint a Szupert, amelynek főhőse SZ, a kiégett, erőtlen szuperhős, aki a vidéki Magyarország egyik csücskében él: s a  faluban már csak egyetlen rajongója akad, egy különc kisfiú, aki elhunyt nagymamáját gyászolja (mindkettő K1-es blokk, 16:50).

Bendó Zsuzsanna: A báb
Bendó Zsuzsanna: A báb

A teljes program a 2. Magyar Filmhét honlapján látható, a jegyek 800 Ft-os egységáron a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu-n vásárolhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik