Kultúra

Migránsfilm nyerte a francia Oscart

Faucon rendező egy bevándorló anyáról szóló Fatima című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó elismerést César-díjak díjkiosztóján.

A két lányát egyedül nevelő, takarítónőként dolgozó észak-afrikai bevándorló portréját felrajzoló Fatima című film érdemelte ki a legjobb adaptációnak járó elismerést az éjjel Párizsban kiosztott César-díjak gáláján. A legígéretesebb színésznőnek járó díjat a filmben orvostanhallgatót alakító, 26 éves Zita Hanrot vihette haza.

A francia filmes szakma 4200 képviselője 22 kategóriában választotta ki a legjobbakat az előző évben moziba került 642 alkotás közül. A 41. alkalommal megrendezett César-gálát – amelyre 2500 vendég volt hivatalos – a terrorkészültség miatt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette rendezték meg a párizsi Chatelet színházban.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart Alejandro González Inárritu – Franciaországban csak tavaly bemutatott – Oscar-díjas művének, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című alkotásnak ítélte a francia filmszakma. Ebben a kategóriában kapott jelölést Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája is, amelyre a novemberi bemutató óta 220 ezren váltottak jegyet a francia mozikban.

A vasárnapi Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a Saul fia egyik legnagyobb riválisának számító Mustang című film kilenc jelölésből négyet váltott César-díjra. A 37 éves török-francia Deniz Gamze Ergüven alkotása megkapta a legjobb első filmnek, a legjobb filmzenének (Warren Ellis), vágónak (Mathilde Van De Moortel) és a legjobb eredeti forgatókönyvnek (Deniz Gamze Ergüven és Alice Winocour) járó szobrot.

A török nyelven forgatott Mustang egy eldugott török faluban játszódik, és öt lánytestvér történetét meséli el, akiket kényszerházasság keretében akarnak férjhez adni. A kamaszlányok mindegyike más-más választ ad a családi elnyomásra.

A legjobb rendező díját Arnaud Desplechin vehette át a Fiatal éveim című filmjéért.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik