Kultúra

Meghalt az Indiana Jones filmek operatőre

A többszörös Oscar-jelölt Douglas Slocombe 103 éves volt.

Elhunyt Douglas Slocombe brit operatőr, aki közel félévszázados pályafutása során olyan kultikus produkciók fényképezésével vált ismertté, mint a Vámpírok bálja, a Jézus Krisztus szupersztár és az Indiana Jones trilógia.

Slocombe 1913. február 10-én született Londonban és a ’40-es években néhány dokumentumfilmet követően az 1945-ös Az éjszaka halottja című horror volt az első nagyjátékfilmje, amelyet aztán a ’80-as évek végéig bezárólag többek között a Nemes szívek, nemesi koronák, A Levendula-dombi csőcselék, A fehér öltönyös férfi, a II. Lajos, a Circus of Horrors, A jel, a Kiadó szoba, a Freud: a titkos szenvedély, a Kék Max, Az oroszlán télen, Az olasz meló, a Zenerajongók, A marseille-i szerződés, a Szerelem a romok között, a Cselédek, a Rollerball, az Apácák a pácban, a Karavánok, a Londoni randevú, a Civakodók, a Soha ne mondd, hogy soha, A víz mindent visz és a Lady Jane című alkotások követtek.

Slocombe-ot számos elismerés mellett az évtizedek során tíz BAFTA-díjra jelölték, melyekből hármat meg is kapott A szolga, A nagy Gastby és a Julia című filmek fényképezéséért. Az amerikai filmakadémia háromszor jelölte Oscarra az Utazások nagynénémmel a Julia és Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmekért.

Douglas Slocombe utolsó munkája az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag volt 1989-ben.

Forrás: Variety, IMDb

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik