Kultúra

Eddig tartott a Star Wars uralkodása Amerikában

Váratlan fordulat vetett véget Az ébredő Erő regnálásának, A visszatérő előzött, Michael Bay új akcióthrillere pedig szolidan nyitott.

A bevételi listája élén eltöltött több mint egy hónap után elveszítette az első helyet a rekordhalmozó Star Wars: Az ébredő Erő, amelynek készítői így sem szomorkodhatnak, hiszen a hetedik epizód összesítésben 851 millió dollár bevételnél tart csak az Egyesült Államokban, ezzel pedig immár másfél hete abszolút csúcstartó. A hétvégén “csupán” 25,1 millió zöldhasút fialó sci-fit meglepetésre két produkció is megelőzte, így a már múlt héten is a közelében ólálkodó A visszatérő és a végül a westernt is lenyomó Pofázunk és végünk Miamiban, amelyek közül utóbbi 34 millióval nyitva meg is nyerte az aktuális bevételi versenyt. Alejandro G. Iñárritu 12 Oscarra jelölt remekműve 29,5 milliót termelve hoppon maradt és csak az ezüstérmet tudta megkaparintani, hiába előzte meg a Star Wars VII-et.

A dobogósok mögött is történt némi helyezkedés a hétvégén, melynek során a futottak még kategória versenyét a negyedikként debütáló 13 óra: Bengázi titkos katonái című Michael Bay-mozi nyerte 16 millióval. Az egy hete még harmadik Megjött Apuci 9,3 milliót összeszedve az ötödik pozícióba szorult, míg a hatodik helyen ismét egy új produkció: a Norm of the North című animációs film futott be 6,6 milliót gyűjtögetve. Hetedik lett a legutóbb még negyedik The Forest című horror 5,7 millióval, egyet rontva nyolcadik az öt Oscarra jelölt A nagy dobás 5,2 millióval, kilencedik pedig a hét egyik nagy veszteseként négyet bukó Lánytesók 4,4 millióval. A listát a hét másik nagy vesztese címet kiérdemlő Aljas nyolcas zárja, amely 3,4 milliót kuporgatva hatodikból esett vissza utolsónak.

A héten kerül majd az amerikai mozikba a nálunk már csütörtök óta futó Az ötödik hullám című youngadult sci-fi, továbbá a Robert De Niro és Zac Efron főszereplésével készült Nagyfater elszabadul, melyek közül a komédiának feltehetően jó esélye van lenyomni a Pofázunk és végünk 2-őt. Pláne most, hogy (a Disney-t leszámítva) a hollywoodi stúdiók nagy örömére véget ért a Star Wars rémuralma és egyelőre nincs is olyan blockbuster a láthatáron, amely egyértelmű favoritja lenne a bevételi listának.

A teljes hétvégi USA TOP 10 (január 15. – január 17.):

1. Pofázunk és végünk Miamiban – Hétvégi bevétel: $34,0m. Összbevétel: $34,0m. Gyártási költség: $40m.
2. A visszatérő – Hétvégi bevétel: $29,5m. Összbevétel: $87,6m. Gyártási költség: $135m.
3. Star Wars: Az ébredő Erő – Hétvégi bevétel: $25,1m. Összbevétel: $851,0m. Gyártási költség: $200m.
4. 13 óra: Bengázi titkos katonái – Hétvégi bevétel: $16,0m. Összbevétel: $16,0m. Gyártási költség: $50m.
5. Megjött Apuci – Hétvégi bevétel: $9,3m. Összbevétel: $129,2m. Gyártási költség: $50m.
6. Norm of the North – Hétvégi bevétel: $6,6m. Összbevétel: $6,6m. Gyártási költség: $18m.
7. The Forest – Hétvégi bevétel: $5,7m. Összbevétel: $21,1m. Gyártási költség: $10m.
8. A nagy dobás – Hétvégi bevétel: $5,2m. Összbevétel: $50,5m. Gyártási költség: $28m.
9. Lánytesók – Hétvégi bevétel: $4,4m. Összbevétel: $81,8m. Gyártási költség: $30m.
10. Aljas nyolcas – Hétvégi bevétel: $3,4m. Összbevétel: $47,5m. Gyártási költség: $44m.

Forrás: Box Office Mojo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik