Kultúra

Most pedig szépen abbahagyod, amit csinálsz, és meghallgatod egyben Bowie budapesti koncertjét!

Akadálya ennek nem lesz, hiszen néhány csodálatos embernek hála az egész ingyen hozzáférhető!

Nem vagyok biztos benne, hogy ez teljesen legális, de nagyon meglepődnénk, ha bárki belekötne: nagyon jó minőségben felkerült a netre David Bowie budapesti, (akkor még Pepsi) Szigeten adott 1997-es koncertje. Az Ez egy ilyen kor… nevű, zenei archív ínyencségekkel foglalkozó oldal csapata töltötte fel a koncert két perc híján másfél órás anyagát a YouTube-ra. Nem is húzzuk tovább, itt van:

Aki legörgetett idáig, annak pedig eláruljuk, hogy a felvétel például azért különleges, mert a koncertet nem diktafonnal és egyéb amatőr módszerekkel, hanem egyenesen a keverőpultból rögzítették és így terjedt el. A felvételt bootleg, azaz illegális, pultok alatt terjesztett lemezen is kiadták Outside in Budapest címen. A lemezzel az a kisebbik baj, hogy a címnek nem sok köze volt az Outside lemezhez (arról csak egy számot játszott el Bowie, a leghíresebbet, a Hallos Spaceboyt), hiszen 1997-ben már az éppen aktuális, Earthling albumát promózta a művész. A nagyobbik baj pedig az, hogy a teljes anyag nem fért rá a cédére, ezért egyszerűen lemaradt az utolsó két szám. Ezek a mostani YouTube-os felvételen már hallhatók.

Bowie akkor másodszor járt Budapesten (először 1990-ben). A koncerten játszott klasszikusokat a hetvenes évekből, még egy Velvet Underground-feldolgozást is, az Earthlings csak az ötödik dalnál kerül elő. Arról, hogy a művész milyen jó fej, így emlékszik Kovács Tamás programigazgató a Sziget – Húsz év HÉV című könyvben, akit a Recorder blogja idéz kimerítő posztjában:

Vége a beállásnak, a fényes csávók még fenn huhogtak, tíz méter magasan, tökig olajosan. Lenn hosszú asztalon megterített a stáb, Bowie ült az asztalfőn, tíz-tizenöt ember két oldalt. Mindenki várta, hogy hozzák a kaját, de Bowie intett, hogy nem, bevárják a két fénytechnikust. És a két csávó lejött, kimosakodott, leült, akkor jó étvágyat kívántak. Merthogy ez egy stáb, nem arról szól, hogy Bowie utazik a biznisz klásszon, a roadja meg jöjjön utána biciklivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik