Kultúra

Franciaországban nyert díjat a Liza, a rókatündért

Ujj Mészáros Károly filmje vihette haza a fődíjat az európai filmek Essonne-ban megrendezett filmfesztiváljáról.

Tíz európai mozifilm volt látható először Franciaországban a Cinessonne fesztivál versenyprogramjában, köztük a közelmúlt egyik legsikeresebb magyar filmje, a Liza, a rókatündér. Az idén 17. alkalommal megrendezett Essonne-i fesztivál fődíját, melyről a közönség döntött, Ujj Mészáros Károly alkotása nyerte. A novemberben tartott fesztivál díjkiosztója a párizsi terrortámadások miatt elmaradt, ezért csak most hozták nyilvánosságra a díjakat. A Balsai Mónika főszereplésével készült különös vígjáték alkotói ezzel a huszadik nemzetközi díjjal zárhatják a fesztiválszereplésekben és díjakban egyaránt gazdag évüket.

A fesztiválsikerekkel párhuzamosan már számos ország filmforgalmazója megvásárolta a Filmalap által értékesített forgalmazási jogokat. Hamarosan Japán, Tajvan, Csehország, Szlovákia, Izrael, Lengyelország valamint a jugoszláv utódállamok mozijai és televíziói is műsorukra tűzik a magyar filmsikert.

A Liza, a rókatündér a Filmalap támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Az abszurd romantikus vígjáték nagy sikerrel szerepelt a hazai mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig több mint 127 ezren váltottak rá jegyet és már DVD-n is kapható.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik