Kultúra

Rajongók építettek Star Wars-droidot egy haldokló kislánynak, most pedig szerepel az új filmben is

R2-KT tízéves története a legmeghatóbb, amit a Star Wars-franchise valaha látott.

Az egész 2004-ben kezdődött, amikor Albin Johnson és felesége arra lettek figyelmesek, kislányuk, Katie furcsán mozog, gyakran esik el. Orvoshoz vitték, ahol kiderült: előrehaladott agydaganata van, csupán hónapjai vannak hátra. Amikor meghallották mindezt az 501-es Légió nevű birodalmirohamosztagos-egység tagjai – amelyet Johnson alapított -, azonnal munkához láttak: egy valódi, működő R2-es droidot kezdtek építeni. A robot megszólalásig hasonlított volna a filmekből ismert R2-D2-ra, csak éppen rózsaszínre tervezték, ez volt ugyanis Katie kedvenc színe.

A rohamosztagosok sajnos elkéstek: tudták, hogy nem tudják majd befejezni úgy, hogy a kislánynak adhassák. Egy Andy Schwarz nevű mérnök sietett a segítségükre, átfestette saját, már működő egységét és elküldte a családnak. A találkozás pillanatát meg is örökítették:

Gawker / IO9
Gawker / IO9

Katie-nak – aki nem győzte ölelgetni a robotot – ekkor már csak napjai voltak hátra. Halála után az 501-es Légió, amely azóta is a világ legismertebb rajongói klubja, a jótékonyságnak szentelte létezését.

2006-ban végül elkészült R2-KT, amelyet Johnson magával vitt az összes rendezvényre, segítve ezzel a csoport adománygyűjtő akcióit. Annyira ismert lett, hogy a Hasbro még egy limitált szériás játékot is a piacra dobott. A történet évekkel később megihlette A klónok háborúja című animációs sorozat alkotóit; rendezője, David Filoni Katie tiszteletére festette rózsaszínre és nevezte el a sorozat egyik droidját, QT-KT-t. Később maga R2-KT is megjelent a színen. Itt láthatók mindketten:

Gawker / IO9
Gawker / IO9

Az igazi bomba azonban csak ezután, tíz évvel a történet eleje után robbant: a Lucasfilm tavaly év elején arra kérte Johnsont, adja kölcsön nekik KT-t fél évre. Gyorsan kijavították az évek során elhasználódott alkatrészeket és már postázták is. A producerek ugyan megtiltották Johnsonnak, hogy nyilatkozzon arról, mire kellett a robot – magát a tényt, hogy elkérték, is csak most árulta el – de egyértelmű, hogy az új, Az ébredő erő című filmhez használták. A produkció ráadásul máris híres arról, hogy rajongókat is bevont a forgatásba: a filmben szereplő R2-es egységet is ők építették, és nem filmközeli “profik”. Azaz decemberben a kislány bekerül a filmtörténelembe. Ez őt persze nem hozza vissza, de szebb tisztelgést a szülei sem kívánhattak volna neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik