Kultúra ismeretlen budapest

Látni akarja a Psycho legendás házát, de nem szeretne érte messzire utazni? Akkor irány a Thököly út!

A filmbéli ház majdnem pontos mása előtt naponta több tízezren haladnak el, de sem az autósok, sem a hetes buszon szendergők nem veszik észre.

Hitchcock ikonikus filmjének, a Psycho-nak néhány pillanata valószínűleg mindörökre beleégett a retinánkba – elég csak Janet Leigh legendás zuhanyjelenetére, vagy Norman Bates mosolyára gondolnunk, de sokan emlékezhetnek a motel szomszédságában álló tornyos házára is, amelyben Norman (és édesanyja, ugyebár) lakott.

Az épület egy korábbi, a Universal Studios díszlettárában szereplő ház átalakításával (a torony és a homlokzat) készült, egészen 1980-ig állt egy domboldalban, mikor áttelepítették a Psycho II forgatása kedvéért.

Micsoda?? Psycho II?? Ne már!!

De.

A Psycho II (1983) az eredeti események után 22 évvel játszódik, Norman Bates ekkor elhagyja az elmegyógyintézetet, ahová bezárták, és visszaköltözik a Bates Motel mögötti régi lakásába. Múltja azonban továbbra is kísérti. Az epizód korántsem ér fel a neves klasszikussal, kritikái elég közepesek, de a pénztáraknál mindenképp szép hasznot hozott: 5 millió dollárból készült, 35-öt hozott.

Ha meglepődött azon, hogy a Psycho-ból készült második rész, akkor még nagyobb hírünk van: 1986-ban egy harmadik mozifilm is megpróbálta meghódítani a világot, sőt, 1990-ben egy negyedikkel is megpróbálkoztak, melyben továbbra is Anthony Perkins alakította a főszereplőt – igaz, ez csak a tévéképernyőkön keresztül próbált rajongókat szerezni, a moziforgalmazást az előző film alacsony bevételei miatt már nem vállalták be.

Az épületet az elmúlt két évtizedben egyáltalán nem tartották karban, állapota mára rengeteget romlott – több léc hiányzik, de a homlokzatot az eredeti tervekben egész biztosan nem szereplő lyukak egész sora is tarkítja.

Hitch_House

Azóta több másolat is készült a házból, melyek egyikét egy hollywoodi túrán meg is nézhetjük, de persze nem mindenki engedheti meg magának az amerikai utazást, így ajánlunk egy még olcsóbb megoldást.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ehhez nem is kell messzebb mennünk Zuglónál, sőt, még a 7-es buszról sem fontos leszállnunk. A Stefánia út és Thököly út találkozásától néhány lépésnyire fekvő Thököly út 77. ugyanis egészen jól hozza a legendás épület építészeti formáit, noha legalább hét hét évtizeddel korábban született.

A Thököly úton közlekedő buszok bármelyikével megtekinthetjük a századforduló néhány csinos villáját, köztük Norman Bates házát is, afféle buszos városnézés keretein belül. A szolgáltatás bérlettel, vagy érvényesített vonaljeggyel ingyenesen igénybe vehető. (Fotók és animáció: Vincze Miklós/24.hu)

A ház történetéről igen keveset lehet tudni, építésének pontos évszáma sem ismert, annyi azonban egészen biztos, hogy az utca egyik legrégibb lakóházáról van szó.

Képernyőfotó 2015-11-25 - 15.59.17
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az elmúlt majd másfél évszázad során az épület lakói közt szerepelt Schodits Lajos építész (1919 körül), Elfer Arnold cipőgyáros (1939 körül), és a tízes években itt működött a Tanítónők és Nevelőnők Német Otthonának központja is.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épületben ma több lakás és egy laptopszervíz található, ami nem tűnik túl érdekesnek, de Hitchcock valószínűleg ebből a történetből is kihozna valami lebilincselőt. Reméljük, szerepet kapna benne a 7-es busz is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik