Kultúra

A következő két hónap a Woody Allen-idézetek jegyében telik

Az Uránia a 80 éves forgatókönyvíró-rendező előtt tisztelegve levetíti öt legnagyobb klasszikusát az Annie Halltól kezdve.

1935. december 1-jén Brooklynban született korunk egyik sokat méltatott forgatókönyvírója és filmrendezője, aki olyan iróniával beszél az élet legfontosabb dolgairól – identitásról, vonzalomról, múltról, bűnökről és vétkekről, istenről és emberről, az alkotásról és a mindezekkel kapcsolatos szorongásairól –, mint talán senki más.

A Budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház születésnapja alkalmából ismét műsorra Woody Allen tűzi gazdag életművének öt darabját, méghozzá filmszalagról. A sort december elsején, kedden este 7 órakor természetesen az Annie Hall (1977) nyitja, amit alig néhány hete minden idők legviccesebb forgatókönyvének választott az Amerikai Írók Céhe. Az ünnepi alkalmon meglepetés várja a közönséget, akik ezt követően pár hét leforgása alatt további négy filmet tekinthetnek meg: december 16-án a Manhattan (1979), január 12-én a Hannah és nővérei (1986), január 26-án A Jade skorpió átka (2001), február 9-én pedig a Holly Woody történet (2002) kerül a vászonra.

A sorozat első két darabját a legendás magyar szinkronnal vetítik – Kern Andrással természetesen –, a másik három filmet eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják az érdeklődők.

Vetítések a Budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik