Kultúra
Vidnyánszky Attila (Vidnyánszky Attila)

“Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret.”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 23. 08:41

Vidnyánszky Attila: "Boldog születésnapot drága Mari!"

A Nemzeti Színház főigazgatója – a teátrum honlapján – mesél a legendás színésznőről, akinek élete összeforrt a Nemzetivel. Itt kezdte pályáját 1957-ben, és egészen 1978-ig játszott itt, majd 2002-ben lett újra nemzetis, amiről büszkén szokta mesélni, hogy Schwajda György igazgató őt szerződtette elsőként.

Harminchárom év a Nemzeti Színpadán. Egy egész színészi pályát kitesznek ezek az évek. Pedig ez csak a töredéke egy még máig le nem zárt életműnek.

Vidnyánszky Attila visszaidézi 2003 nyarát, amikor javában folytak a próbák Gyulán, a Szarvassá változott fiú jeleneteit vették, amikor megjött Törőcsik Mari, aki az Anyát játszotta. A várszínpadon próbáltunk, naphosszat tűzött a nap, elviselhetetlen volt a hőség a várfalak katlanjában. Jelezte neki, hogy nem kell folyton ott ülnie, majd ha ő jön, szól. De ő inkább vizes zsebkendővel a fején nézte a próbákat. Meg akarta érteni az egészet.

Egy pillanatig sem arról volt szó, hogy a kis beregszászi társulat nyári produkciójába a nagy színésznő beugrik. A név, akivel eladják az előadást. Dolgozott velünk. Mert munka van, és enélkül nem születik előadás. Műalkotás.

Idén pedig azzal, hogy tavaly a Körhintát műsorra tűzték, akarva nem akarva megidézték őt magát. A filmet, a pályakezdést, az első és azonnal világraszóló sikert. Az előadás elején egy pillanatra Törőcsik Mari és Soós Imre hallható.

Repülünk, Mari!

A főigazgató szerint ez tisztelgés, jelzése annak, hogy ami volt, ahhoz a következő generációk kötődnek…

De hát Mari ebben a társulatban, köztünk dolgozik! Kihagyhatatlan. Legyen jelen.

Vidnyánszky végül azt találta ki, hogy Törőcsik Mari a végén menjen be, nem az előadás részeként, hanem a tapsban. Sok érvet és ellenérvet felsorakoztattak a kollégáim. Mindegyikben volt igazság, és benne is volt kétely, amit a közönség oszlatott el. Ahogy belép Törőcsik Mari a színpadra, a nézőtér felrobban.

Állva tapsolják az emberek. Mert máig a szívükig hatol ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség.

Ahogy áll a színpadon, elől, egyedül, hátrébb körben az előadás szereplői, abban van valami szomorúság, egy hatalmas pálya, hatvan év után talán búcsúzásféle is….

A főigazgató szerint azonban szó sincs még búcsúzásról. Elárul egy kulisszatitkot. Sokszor egy időben játsszák a nagyszínpadon a Körhintát és a Kaszás Attila Teremben a Brand című Ibsen-darabot, amelyben Törőcsik Marinak két szerepe is van, és több jelenete. Amikor bemegy a Körhinta végén, még visszamegy játszani a Brandba. Törőcsik Marinak a jelene éppoly fontos, mint a múltja. Keveseknek adatik meg, hogy saját életidejükben így utazhatnak oda és vissza – írja köszöntőjében Vidnyánszky Attila.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.