Kultúra

A 80 éves Törőcsik Mari legemlékezetesebb pillanatai

A 80 éves Törőcsik Mari legemlékezetesebb pillanatai

A ma 80 éves Törőcsik Mari máig megállíthatatlanul aktív, szakmai és állami elismeréseinek számát se tudni, színpadon és filmen is egy ország kedvence. Ha bárkinek nem lenne egyértelmű, mutatjuk, miért.

Körhinta

Törőcsik Mari még csak elsőéves volt a Színművészetin, amikor Fábri Zoltán kiválasztotta őt filmje főszerepére. A Körhinta azonnal megismertette a fiatal színésznő nevét a nagyközönséggel, emellett máig szerethető, kortalan mozi.

Törőcsik Mari körhinta

Törőcsik Mari és Soós Imre a Körhinta (1955) című filmben.

Nem is elég belőle csak egy kép: íme a botránykeltő táncjelenet.

Az első színpadi főszerep

Alekszej Arbuzov 1959-ben műsorra tűzött Tánya című drámájában kapott először lehetőséget annak bizonyítására, hogy nem csak ábrándos tekintetű munkás/parasztleánynak kiváló. Törőcsik ekkor már második éve volt a Nemzeti tagja, ám első szerepei nem kaptak jó visszhangot – ezen a trenden változtatott a Tánya, melyet imádott a közönség mellett a szakma is. Alakítása megnyitott előtte minden szakmai kaput: innentől jöhettek a nagy szerepek.

törőcsik

Törőcsik Mari és Bara Margit a Tányában (1959)

Avar István oldalán

Törőcsik Mari egyik nagy visszatérő partnere Avar István volt: főleg filmvásznon szerepeltek többször együtt, a Vasvirág, a Két emelet boldogság vagy a Szemüvegesek mellett az 1965-ös Tilos a szerelem című filmben is.

törőcsik

Avar Istvánnal a Tilos a szerelem (1965) című filmben.

Bodrodi Gyula – a férj és partner

Még pályájuk elején ismerkedtek meg, és kötöttek házasságot, ám nem csak a való életben, színpadon és vásznon is gyakran voltak partnere. És nem csak prózai szerepekben.

házasságból elégséges

Bodrogi Gyulával a Házasságból elégséges (1961) című filmben.

A házasság ugyan véget ért, de a jó viszony megmaradt, és a közös szerepek is.

Törőcsik Mari; Bodrogi Gyula

Törőcsik Mari Wolffné és Bodrogi Gyula Krűger szerepében Gerhart Hauptmann: A bunda című komédiájában (2006).

Cannes

A Déryné hol van? című mozit itthon alig ismerik, nem lett kiemelkedő közönségsiker, ennek ellenére Törőcsik Mari karrierjének egyik legfontosabb állomása: az 1976-os filmért – melyet Törőcsik második férje, Maár Gyula rendezett – megkapta a Cannes-i filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A tragikus hősnő

Gyakran játszott életébe belefáradt, keserű, kemény nőket – épp ezért szerette annyira, amikor nagy ritkán alkalma nyílt könnyedebb szerepeket is eljátszani.

Törőcsik

Kovács Katival a Holdudvar (1969) című filmben.

Torocsik

Mérsékelt égöv (1970) című film jelenetében.

A komika

Apropó könnyedebb szerepek: Törőcsik Mari nem gyakran szerepelt zenés darabokban. Pedig sem az énekléssel, sem a vígjáték-szerepekkel nincsen gondja. A legemlékezetesebb talán a Csókos asszonyban volt, íme.

Jancsó

Elkerülhetetlen volt, hogy ez a két nagy tehetségű kortárs művész keresztezze egymás útját – ennek megfelelően zseniális lett a ’74-es Szerelmem, Elektra.

torocsik5

Szerelmem, Elektra (1974)

Megállíthatatlan

Törőcsik Mari elképesztő energiával dolgozik jóval túl a nyugdíjkorhatáron is: színpadi szerepei mellett forgat is, a széles közönség tavaly, a Kossuthkifli című monstre sorozatban láthatta.

Törőcsik Mari

A Nono szerepét alakító Törőcsik Mari két felvétel között a sminkszobában beszél a Márai Sándor: Kaland című művéből azonos címen készülő film forgatásán (2011).

Törőcsik Marit, a nemzet színészét köszönti 79-ik születésnapja alkalmából Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színdarabjának előadása után a Nemzeti Színházban. (2014)

Olvasói sztorik