Kultúra
Budapest, 2009. szeptember 28.
Keleti Éva Prima Primissima Díjas fotóművész  (j) beszélget Törőcsik Mari Kossuth-díjas, érdemes művésszel, a nemzet színészével (j2) a kiállítás megnyitóján, amelyen Keleti Éva Törőcsik Mariról készült közel 60 képe látható. A Symbol Art Galériában megrendezett kiállításon az MTI Zrt. által kiadott fotóalbum bemutatóját is tartották.
MTI Fotó: Beliczay László

A 80 éves Törőcsik Mari legemlékezetesebb pillanatai

Berecz Valter
Bodnár Judit Lola
Berecz ValterBodnár Judit Lola

2015. 11. 23. 17:04

A ma 80 éves Törőcsik Mari máig megállíthatatlanul aktív, szakmai és állami elismeréseinek számát se tudni, színpadon és filmen is egy ország kedvence. Ha bárkinek nem lenne egyértelmű, mutatjuk, miért.

Körhinta

Törőcsik Mari még csak elsőéves volt a Színművészetin, amikor Fábri Zoltán kiválasztotta őt filmje főszerepére. A Körhinta azonnal megismertette a fiatal színésznő nevét a nagyközönséggel, emellett máig szerethető, kortalan mozi.

Törőcsik Mari körhinta

Törőcsik Mari és Soós Imre a Körhinta (1955) című filmben.

Nem is elég belőle csak egy kép: íme a botránykeltő táncjelenet.

Az első színpadi főszerep

Alekszej Arbuzov 1959-ben műsorra tűzött Tánya című drámájában kapott először lehetőséget annak bizonyítására, hogy nem csak ábrándos tekintetű munkás/parasztleánynak kiváló. Törőcsik ekkor már második éve volt a Nemzeti tagja, ám első szerepei nem kaptak jó visszhangot – ezen a trenden változtatott a Tánya, melyet imádott a közönség mellett a szakma is. Alakítása megnyitott előtte minden szakmai kaput: innentől jöhettek a nagy szerepek.

Törőcsik Mari és Bara Margit a Tányában (1959)

Avar István oldalán

Törőcsik Mari egyik nagy visszatérő partnere Avar István volt: főleg filmvásznon szerepeltek többször együtt, a Vasvirág, a Két emelet boldogság vagy a Szemüvegesek mellett az 1965-ös Tilos a szerelem című filmben is.

Avar Istvánnal a Tilos a szerelem (1965) című filmben.

Bodrodi Gyula – a férj és partner

Még pályájuk elején ismerkedtek meg, és kötöttek házasságot, ám nem csak a való életben, színpadon és vásznon is gyakran voltak partnere. És nem csak prózai szerepekben.

Bodrogi Gyulával a Házasságból elégséges (1961) című filmben.

A házasság ugyan véget ért, de a jó viszony megmaradt, és a közös szerepek is.

Budapest, 2006. április 26.
Törőcsik Mari Wolffné és Bodrogi Gyula Krűger szerepében Gerhart Hauptmann: A bunda című komédiájában, melyet április 27-én mutatnak be a Nemzeti Színházban, Verebes István rendezésében. Több mint negyven éve lehetett együtt látni a József Attila Színház színpadán az egykori házaspár színművészt A potyautas című vígjátékban.
MTI Fotó: Nándorfi Máté

Törőcsik Mari Wolffné és Bodrogi Gyula Krűger szerepében Gerhart Hauptmann: A bunda című komédiájában (2006).

Cannes

A Déryné hol van? című mozit itthon alig ismerik, nem lett kiemelkedő közönségsiker, ennek ellenére Törőcsik Mari karrierjének egyik legfontosabb állomása: az 1976-os filmért – melyet Törőcsik második férje, Maár Gyula rendezett – megkapta a Cannes-i filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A tragikus hősnő

Gyakran játszott életébe belefáradt, keserű, kemény nőket – épp ezért szerette annyira, amikor nagy ritkán alkalma nyílt könnyedebb szerepeket is eljátszani.

Binding Sentiments (1969) / Holdudvar 
 Pers: Mari Torocsik, Kati Kovacs 
 Dir: Marta Meszaros 
 Ref: BIN002AB 
 Photo Credit: [ Hungarofilm / The Kobal Collection ] 
 Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Kovács Katival a Holdudvar (1969) című filmben.

Temperate Zone / Mersekelt Egov (1970) 
 Pers: Mari Torocsik 
 Dir: Zsolt Kezdi Kovacs 
 Ref: TEM027AA 
 Photo Credit: [ Mafilm / The Kobal Collection ] 
 Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Mérsékelt égöv (1970) című film jelenetében.

A komika

Apropó könnyedebb szerepek: Törőcsik Mari nem gyakran szerepelt zenés darabokban. Pedig sem az énekléssel, sem a vígjáték-szerepekkel nincsen gondja. A legemlékezetesebb talán a Csókos asszonyban volt, íme.

Jancsó

Elkerülhetetlen volt, hogy ez a két nagy tehetségű kortárs művész keresztezze egymás útját – ennek megfelelően zseniális lett a ’74-es Szerelmem, Elektra.

torocsik5

Szerelmem, Elektra (1974)

Megállíthatatlan

Törőcsik Mari elképesztő energiával dolgozik jóval túl a nyugdíjkorhatáron is: színpadi szerepei mellett forgat is, a széles közönség tavaly, a Kossuthkifli című monstre sorozatban láthatta.

Törőcsik Mari

A Nono szerepét alakító Törőcsik Mari két felvétel között a sminkszobában beszél a Márai Sándor: Kaland című művéből azonos címen készülő film forgatásán (2011).

Budapest, 2014. november 25.
Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a nemzet színészét köszönti 79-ik születésnapja alkalmából Vidnyánszky Attila igazgató Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színdarabjának előadása után a Nemzeti Színházban 2014. november 24-én este.
MTI Fotó: Kallos Bea

Törőcsik Marit, a nemzet színészét köszönti 79-ik születésnapja alkalmából Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színdarabjának előadása után a Nemzeti Színházban. (2014)

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.