Kultúra

Már fél évezreddel ezelőtt bebizonyították, hogy közel a világvége

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 10. 30. 16:39

A valaha készült egyik legcsodásabb könyvet, a Csodák Könyvét, benne a legfontosabb bibliai szörnyűségekkel, (az özönvíz, végítélet), katasztrófákkal (kőeső, vérzivatar), vagy épp a legfurcsább lényekkel (kétfejű szörnyek, repülő sárkányok) és égi csodákkal egy névtelen augsburgi művészetpártoló rendelte meg 1550 körül.

Korábban a témában:

A százhatvankilenc illusztráció mindegyike egy ismeretlen német művész magas színvonalú munkája. A könyv rengeteg, a XVI. században tudományosan még nem leírt természeti jelenséget is bemutat, így a napkutyát (naphalo), a sarki fényt, vagy épp a poláris sztratoszférikus felhőket.

Az illusztrációk egybe gyűjtve egyébként valószínűleg azt akarták sugallni, hogy ha ennyi szörnyűség – vérzivatar, szörnyek megjelenése, sárkányok az égen, három, sőt öt Nap az égen – történik körülöttünk, akkor a világon már minen rossz, lassan itt van tehát a végítélet napja.

Az évszázadokra eltűnt kötet először alig néhány évvel ezelőtt bukkant fel a kutatók szeme előtt, azóta pedig egy amerikai magángyűjtemény dísze, de a művészeti albumairól ismert Taschen-nél harmincezer forintnyi euróért hozzájuthatunk egy tökéletes másolathoz.

Mai galériánkban a könyv legszebb illusztrációit mutatjuk be, legtöbbször a hozzájuk tartozó magyarázó szövegek magyar fordításával.

Az özönvíz Noé bárkájával (1 Móz 7:11-24)

Dayandfaber622013T184213

Sodoma és Gomora kénköves és tüzes eső általi pusztulása (1 Móz 19)

Dayandfaber722013T114423

Mózes kettéválasztja a Vörös-tengert (2 Móz 14)

Augsburger_Wunderzeichenbuch_—_Folio_5-_(Exodus_14,_27-29)_„Moses_teilt_das_rote_Meer“

Az egyiptomi szabadulás utáni kenyéreső (2 Móz 16:14-15)

Ezékiel próféta látomása (Ezékiel 1)

augsburger_wunderzeichenbuch_folio_15-_vision_des_hesekiel

A hatodik pecsét feltörése (Jelenések 6:12-14)

77130_e

A mélyből feljövő fenevad legyőzi és megöli a prófétákat (Jelenések 11:5-8)

91JkzfzOd7L

A tengerből kijövő hétfejű, tíz szarvú, koronás fenevad (Jelenések 13: 1-4)

“i.sz. 73: Mikor egy ember barátai számára megpróbált felvágni egy kenyeret, abból hirtelen úgy kezdett folyni a vér, mint egy sebből. Aztán szörnyű kőzápor vette kezdetét, mely hét napon át tartott. A kövek különböző méretűek voltak, néhányuk pedig elég éles. A termőföldek tönkrementek.”

Dayandfaber722013T121557

“i.sz. 73: A rómaiak földjén 73-ban egy hatalmas arany labda volt látható az égen, amely egy idő után leszállt a földre, de rövid gurulás után újra felemelkedett a Nap irányába, teljesen kitakarva azt. Nemsokára elindult a nagy római háború.”

 

“i.e.44 – Julius Ceasar halálának másnapján három Nap kelt fel, melyek a nap delelőre jutásáig egyesültek.”

Augsburger_Wunderzeichenbuch_—_Folio_26-_„Drei_Sonnen“

“864: Számtalan szárnyas, két – kőnél is keményebb – foggal rendelkező sáska lepte el Galliát és takarta be a földet, mint a hó. Nemsokára mind berepült a tengerbe, és elmerült. A partra mosott testeik olyan rossz szagúak voltak, hogy sokak halálát okozta.”

“1007: Az 1007-es évben egy csodálatos üstökös bukkant fel, lángokat lövellve minden irányba. Föld felé zuhanását Németországból és Olaszországból látták.”

Dayandfaber722013T123254 (1)

“1401: Egy óriási, pávatollszerű csóvával rendelkező üstökös bukkant fel az égen Németország felett, melyet nagyon komoly járvány követett a svábok lakta vidékeken.”

Augsburger_Wunderzeichenbuch,_Folio_65

“1482: A borban és olajban gazdag hegy, a Vezúv – mely Nápolytól négyezer lépésre fekszik – kitört és olyan tüzet lövellt ki a csúcsán, hogy városok, kisebb falvak és fák égtek porrá. Egy költő, Plinius is meg akarta nézni a tüzet, de az őt is elemésztette.”

A könyv egyik legnagyobb tévedése a Vezúv környező településeket elpusztító, valamint az idősebb Plinius (Caius Plinius Secundus Maior) életét elvevő kitörést az 1482-es évszámhoz kötni, ugyanis az több, mint ezernégyszáz évvel korábban, 79-ben történt.

“1483: Az 1483-as évben sáskák rajzottak Itáliában, amelyek elpusztították volna Lombardia összes vetését, feltéve, ha Lajos, Mantova őrgrófja nem égeti, vagy űzi őket el. Később elsötétült a Nap, amelynek következtében Bressanone húszezer, valamint Velence harmincezer lakója pusztult el.”

“1496: Január hónapban, mikor a megáradt Tiberis folyó sokkal szélesebben hömpölygött, a haragos folyam egy furcsa lényt dobott a partra, melynek pontos ábrázolása itt látható. A folyó ezután lecsillapodott.”

A szamárfejű, női testű, egyik karja helyett elefántlábat viselő, emberi lábak helyett pedig griff-, illetve ökörvégtagot viselő, részben pikkelyes szörny szamárpápaként vált ismertté. Az illusztráció alapját egészen biztosan a reformációt elindító Luther Márton propagandaművészeként is ismert idősebb Lucas Cranach készítette egy röpirathoz. Philipp Melanchton, Luther munkatársa később a tagokat a katolikus egyház negatív tulajdonságaihoz párosította: szerinte a női test a szerzetesek és egyházi vezetők tisztátalan fajtalankodásait,  az ökörláb az egyház szolgáit, az elefántláb az egyház erőszakosságát, a szamárfej pedig magát a pápát jelképezte.

“1520: Január negyedik napján, ez a jel volt látható Bécs városa felett délután öt órától három órán át. Ennek neve halo, és hasonlít a Holdhoz.”

“1527: A Törökország felől fúvó erős szél óriási tömegben hordott sáskákat a Lengyel Királyság fölé, ahol azok óriási kárt okoztak az embereknek és állatoknak. A sáskák szürkék és aranyszínűek voltak, épp ahogyan itt le vannak festve.”

folio_109r_book of miracles.tif

“1531: A püspök vadászai egy salzburgi erdőben csodálatos, tetőtől tapig szürke és szőrös teremtményt fogtak, melynek feje egy szakállas férfié volt, karmai pedig igen élesek. A püspök udvarába vitték, de az állat nem akart sem enni, sem inni, és rendkívül szörnyen szenvedett.”

Dayandfaber722013T12736

“1531: Január huszonhatodik és huszonhetedik napján a portugál Lisszabon felett vérvörös jelek bukkantak fel, huszonhetedikén pedig egy óriásbálna képe látszott az égen. A látomásokat nagy földrengés követte, mely kétszáz házat összedöntött, és több, mint ezer ember halálát okozta.”

“1531: Egy, kezében kardot tartó vérvörös vízió bukkant fel az égen Strasbourg vidékén, néhol pedig tűzvörös fellegvár felé lóháton tartó fegyveres katonákat láttak az emberek.”

91G69mw+oxL

“1533: Egyszerre három nap ragyogott Münster városa felett, és fényükben úgy tűnt, mintha az egész város égne.”

Dayandfaber722013T13645

“1533: Az 1533-as évben egy levegőben lebegő lovat láttak Bohémia [Csehország] felett, valamint egy lovast, ahogyan épp fel akart mászni a hátára.”

augsburger_wunderzeichenbuch_folio_126-_himmlischer_reiter_uber_bohmen

“1533: 1533 évvel Jézus születése után, Szent Orsolya napja [október 21.] utáni pénteken, 24-én majd két órán át sárkányok hada volt látható Hilpoltstein mellett, több helyen is.”

augsburger_wunderzeichenbuch_folio_129-_drachen_hilpoltstein_1533

“1533: Októberben repülő sárkányokat láttak Bohémia [Csehország], Vogtland [Németország része] és Ascher [ma Aš, Csehország] városa felett. A két szárnnyal bíró sárkányok fején taraj volt, orruk pedig hasonlított a disznóéra. A napokon át tartó jelenség során négyszáz sárkány vonult el.”

“1534: A nyílt tengeren élő csodálatos teremtmények egyikét –  mely épp úgy nézett ki, ahogyan az ide festett képen látható – kifogták, és Velencébe vitték.”

Dayandfaber722013T133633

“1536: A spanyol Medina egén egy orvos, Johannes Doltzburger furcsa csodát látott. Február havának hetedik éjjelén, mikor épp asztronómiai számításokat végzett, az itt látható jelenségre lett figyelmes.”

folio_134r_book of miracles.tif

“1542: Augsburg felett egy napon éjfél körül égi tűz volt látható, melyet sok megbízható ember látott abban az időben.”

Augsburger_Wunderzeichenbuch_—_Folio_144-_Himmelsfeuer_über_Augsburg_1542

1543: A csodaszámba menő csirke és hal – utóbbiról korábban már írtunk

Augsburger_Wunderzeichenbuch_—_Folio_145-_Wundersames_Huhn_und_wundersamer_Fisch_1543

“1545: Március 29-én, virágvasárnapon, szörnyű látvány tárult a Lengyel Királyság alattvalói elé. Reggel nyolc órakor a semmiből óriási mennydörgés hangzott fel, majd keleten három vörös kereszt bukkant fel az égen. A középső felett egy vérvörös kardot tartó páncélos férfi alakja nőtt ki, melyet egy egész csapatnyi lóháton közeledő harcos támadott meg. Délután egy óráig harcoltak.”

“1547: Ilyen csodás, változatos alakú és formájú búza nőtt Flandriában, három mérföldnyire Genttől.
1539: Egy speyeri egyházmegyéhez tartozó faluban élő fiatal lány, Margaretha Weiß von Roth két évig és tizenkét hétig nem vett magához semmiféle táplálékot. Ugyanebben az időben a Neckar és a Rajna mentén szőrös szőlők nőttek.”

Dayandfaber722013T133125

 

“1551: Megbízható hírek szerint az év márciusának huszonegyedik napján öt nap ragyogott Leipzig városa felett. A történetet több megbízható ember is megerősíti.”

Augsburger Wunderzeichenbuch - Book of Miracles 5

 

“1552: Május 17-én szörnyű vihar sújtotta a holland Dordrecht városát, az emberek pedig azt hitték, elérkezett a Végítélet napja. A fél órán át tartó eső során akár több kilós kövek is hullottak az égből, melyek iszonyatos szagot hoztak magukkal.”

tumblr_mzxdwkH4Pk1qhsqm1o4_1280

 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.