Kultúra

A Tarantino-filmek bojkottját követeli egy rendőrszakszervezet

New York-i rendőrök szeretnék elérni, hogy betiltsák Quentin Tarantino filmjeit, de a vicces nem ez, hanem az indoklásuk.

Az Aljas nyolcassal újabb epikus mozit húz be hamarosan Quentin Tarantino, de ha New York legnagyobb rendőrszakszervezetén, a Patrolment Benevolent Associationön múlik, jóval kevesebben fogják látni a filmet, mint az várható. Szerencsére nem rajtuk múlik. A szervezet ugyanis a Tarantino-filmek általános bojkottjára szólít fel, éspedig egészen visszás kicsengésű szöveggel.

Történt ugyanis, hogy Tarantino, társadalmilag tudatos honpolgár lévén, tiltakozását fejezte ki az Államokban egyre gyakrabban előforduló azon esetekkel szemben, amikor fegyvertelen gyanúsítottak halnak meg rendőri eljárások során. Az említett szakszervezet elnöke, Patrick Lynch erre belső vizsgálatok helyett – a gyökerénél kezelve a problémát – azt javasolta megoldásként, hogy senki ne nézzen többé Tarantino-filmeket. Ugyanis: „Nem meglepetés, hogy valaki, aki a bűn és az erőszak dicsőítéséből él, maga is rendőrgyűlölő” – mondta Lynch, ezzel indokolva véleményét, miszerint „itt az ideje a Quentin Tarantino-filmek bojkottjának”.

16:9 tarantino hateful eight aljas nyolcas samuel l jackson
Samuel L. Jackson az Aljas nyolcasban. Fotó: Forum Hungary

„A rendőrtisztek, akiket Quentin Tarantino gyilkosoknak nevez, nem az ő egyik széles vásznú beteg fantáziájában élnek. Az életüket kockáztatják és sokszor áldozzák azért, hogy megvédjék a közösségeket a valós bűnözéstől és káosztól” – tette hozzá a szervezet vezetője rágalmazónak nevezve a rendezőt, aki azzal húzta ki a gyufát, hogy csatlakozott a hétvégén New Yorkban összegyűlt több száz fős tömeghez, akik az Államokban az utóbbi időben elharapózó rendőri túlkapások és az előzetesben életüket vesztett gyanúsítottak halála ellen tiltakoztak.

Tarantino az AFP riporterének arról beszélt a tüntetésen, hogy a szőnyeg alá seprik ezeket az ügyeket. „Semmilyen módon nem kezelik ezt. Ezért vagyunk itt kinn. Ha kezelnék bárhogyan, akkor ezek a gyilkos rendőrök börtönben lennének, vagy legalábbis bírósági ítélet várna rájuk.” A Guardian nemrégiben összeállított adatbázisa szerint egyébként az Egyesült Államokban csak idén már 930 ember halt meg rendőrkéz által: a riport 436 fehér, 226 fekete és 143 latino áldozatról számol be. Ám tény az is, hogy szintén rengeteg az áldozat a „másik oldalon” is: becslések szerint minden 60. órában (nem egészen 3 naponta) meghal egy rendőr szolgálatteljesítés közben.

 

Forrás: Yahoo News

Ajánlott videó

Olvasói sztorik