Kultúra

Véletlenül gyerekdalok kerültek a reggae-zenekar albumára

És még egy csomó érdekes adat a 30. születésnapját ünneplő Ladánybene 27-ről.

Tudta ön, hogy a Ladánybene 27 dobosa retteg a hörcsögöktől? Mi sem tudtuk. Sőt! Ő maga sem tudta, mert ez egy baromság. Viszont arra gondoltunk, hogy ehhez hasonló – ellenben a valóságnak megfelelő – érdekes tényeket közlünk annak örömére, hogy a legismertebb hazai reggae-zenekar most ünnepli a 30. születésnapját. Jöjjön a Top 10 LB27 (30) érdekesség!

1. A zenekar pár évig az énekes, László M. Miksa szüleinek házában, Miksa hálószobájában próbált. A szülők kedvenc dala a Mozigépész volt, és itt hallgatták meg először a 16 éves Barcza Gergő játékát – igen, a Besh o drom főhőséről van szó.

2. Az alapító tagok a LB27 előtt a következő zenekarokban játszottak: 65′ Zsemle Club Band (Berzsenyi Dániel Gimnázium), Fröccsöntők, Gerle Női Kalap (Kilián György Gimnázium)

lb27-1987

3. Az 1991 karácsonyára kiadott első LB27 album kazettáin nem a Ladánybene 27 volt hallható, hanem az Eszményi Viktória – Heilig Gábor páros „A Zapa és a Zanya” című gyerekdalai.

4. Ez az érdekesség leginkább azoknak a mai tinédzsereknek extrém, akiknek a diszkmen is kimaradt az életükből, és a legelső kedvenceiket is már mp3-formátumban hallgatták:  a Ladánybene első albuma kazettán és bakeliten jelent meg, mert… dobpergés… akkoriban még nem volt CD!!!!!!!!!!

5. Az album pedig azért jelenhetett meg kiadónál, mert a Rastafari (az Isten fia) c. daluk nagyon megtetszett Szigeti Ferencnek (Karthago), aki a Rock Gyermekei atyja volt és ennek hatására lemezszerződés ajánlott a fiúknak.

6. Sokan nem tudják, honnan ered a zenekar neve. A Ladánybene egy közös építőtábori (ezt a szót szintén magyarázza el valaki tinédzser vagy fiatalabb gyermekének) élményük, a 27-es szám pedig nem azt jelenti, hogy táborban ennyi romantikus kapcsolatra tettek szert, hanem ez volt a táborvezető irodájának telefonszáma (merthogy csak telefonközponton keresztül lehetett elérni a tábort).

lb27-ladánybene

7. 1996-ban gigantikus nemzetközi reggae-fesztivált rendeztek a PECSÁ-ban, a műfaj legnagyobb világsztárjainak részvételével (Wailers, a Mighty Diamonds, Frankie Paul, ChakaDemus&Pliers és Pato Banton), ahol az – addigra már ismert – LB27 azért nem léphetett fel, mert az akkori kiadó és az akkori management nem értett egyet abban, hogy a LIVE albumuk soralbumnak számít vagy sem.

8. Nem volt sokkal sikeresebb a zenekar második, 1999-es jamaicai útja sem, ők csak „pech tour” néven emlegetik: elmaradt a Reggae Sunsplash fesztivál, amire meghívták őket; a szálláson ellopták a cuccaik egy részét, a reptéren zárolták a hangszereiket, így a leszervezett koncerteken csak kölcsönhangszerekkel tudtak fellépni.

9. „Mi A-ban nyomjuk!” Ennyit bírt mondani a zenekarvezető Bodnár Tibor 1996. június 30-án az Úttörő Stadionban, amikor a világ egyik legismertebb zenésze, Carlos Santana felkérte őket, hogy játsszanak el egy dalt közösen. (A teljes sztori: a budapesti koncerten a LB27 volt Santana előzenekara. A Ladánybene bulija nagyon tetszett a legendás gitárosnak, ezért a következő mondattal fordult feléjük: „Bob Marley személyes jóbarátom volt, nagyszerűen játszottátok a dalait! Mi is játszunk egy Marley-dalt a műsorunkban, az Exodus-t, megtisztelnétek, ha együtt játszanánk el!” Bodnár Tibi erre köpni-nyelni nem tudott, és csak az említett mondatot bírta kinyögni, mármint hogy ők A-hangnemben játsszák a dalt. Kiderült, hogy Santanáék is A-ban szokták, úgyhogy megvalósulhatott a koprodukció.

10. Végül egy drámai váltásról: Bodnár Tibi egy tatabányai tenyérjós javaslatára váltott a vörösboros kóláról a sörre (ami egyébként azért is sorsszerű lépés volt, mivel Tibi Komlón született).

Kívánságkosár

A 24.hu a 30-as 27-et online kívánságműsor formájában szeretné köszönteni: a zenekar egykori és jelenlegi tagjainak kedvenc dalait játsszuk le nekik – és mindenkinek, aki szereti.

Árokszállási RasTamás:  Protoje feat. Romain Virgo – Reggae Revival

Barcza Gergely: Besh o droM – Túl e vízen

Bodnár Tibor: Israel Vibration – Fallin Angels

Bokó Zoltán: General Levy – Incredible

Görögh Dániel: B THE FIRST – Superman Kind

Hertelendi István: Led Zeppelin – Good times, Bad times

Huba Zoltán: Máté Péter – Zene nélkül mit érek én

Hurguly Attila: D’Angelo – the root

Kálmán András: Rastafa I Rula Today / Bob Marley & The Wailers – Concrete Jungle

László M. Miksa: Oscar Peterson meet Roy Hargrove & Ralph Moore – Tin Tin Deo

Pásztor Ákos: J.S. Bach – A Minor Concerto

Tóth Tádé Gábor: J.J. Cale – Cocaine

Kell egy ház az Akváriumban

Nem, még nem az óceán partján, visszavonulásról szó sincs, csak jubileumi nagykoncertről – az összes egykori tag részvételével, ősrégi és új dalokkal. 2015. október 23., 20:00, Akvárium Klub.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik