Kultúra

Most megtudhatod, hogyan kell rajzfilmet készíteni

24.hu
24.hu

2015. 10. 16. 16:30

Thomas Szabo, a Csodabogarak: Az elveszett hangyák völgye című animációs film ötletgazdája és rendezője árulja el a műfaj fortélyait.

Sem szó, sem beszéd, csak a természet valódi hangjai szükségesek ahhoz, hogy olyan mese szülessen, amely minden gyermek figyelmét leköti. Erre jött rá a magyar származású animátor-rendező: Thomas Szabo, aki 2006-ban elindította máig népszerű sorozatát, a Csodabogarakat, amely az ízeltlábúak mindennapi megpróbáltatásairól szóló rövidebb-hosszabb animációs epizódokat takar. A siker hatására 2013-ban nagyjátékfilmben folytatta az apró rovarok sorsának feltérképezését. A Csodabogarak: Az elveszett hangyák völgye című rajzfilmben egy cukorkás doboz okoz ramazurit a bogarak világában, ahol óriási küzdelem kezdődik az édes finomságért. A 20 millió dollárból forgatott látványos animációs mese hosszas előkészületek után született meg, amelynek lépéseit most Thomas Szabo osztja meg velünk, hátha valaki kedvet kap ahhoz, hogy mindezt utána csinálja.

Első lépés: Készítsünk storyboard-ot
Ez a végleges forgatókönyv vizuális megjelenítése, azaz a történet megrajzolása a nyitóképtől a VÉGE feliratig. Enélkül nem szabad belefogni a munkába, mert igazán így tervezhető meg előre mindaz, ami látszik majd a vásznon.

Második lépés: Helyszínkeresés
Animációs filmnél is fontos, hogy olyan helyszínek legyenek benne, amelyek ismerősök a nézőknek. Emiatt érdemes valódi tájakról készült fotók, felvételek alapján megrajzolni a filmbeli környezetet, de ehhez előzetesen be kell járni, alaposan fel kell térképezni a szóba jöhető vidékeket.

Harmadik lépés: Vonj be minél több szakértőt
Ha megvan a végleges sztori, a storyboard, akkor érdemes mindezt megmutatni 3D-s animátornak, speciális effektekkel foglalkozó szakembereknek és más animációs szakembernek, akiktől mindig jöhet egy-egy jó ötlet a tökéletes képi összhang megtalálásához.

Részlet a Csodabogarak: Az elveszett hangyák völgye című animációs filmből. Fotó: Paramount Channel

Negyedik lépés: Tapasztald meg a valóságot
Az animációs filmnél sem árt, ha lemodellezzük azt, amit a filmben látni szeretnénk. Nem mindegy mit, milyen méretben rajzolunk meg. Ha szempont a valóság visszatükrözése, akkor elkerülhetetlen, hogy saját szemmel meggyőződjünk például arról, hogyan néz ki belülről a hangyaboly.

Ötödik lépés: Forgass a szabadban és dolgozd fel stúdióban
Hogyan jeleznek egymásnak a hangyák? Milyen a katica röptének “zaja”? Sütkéreznek a napon, vagy elbújnak az árnyékba a bogarak? Sok apró információ, ami csak odakint tapasztalható meg. Érdemes természetfilmes módjára feltérképezni az ízeltlábúak világát, hogy ezek alapján a stúdióban ülő animátorok pont azt rajzolják meg, amit nap, mint nap a természetben is látunk, hallunk.

Hatodik lépés: Merj vágni
Ha már mindent megrajzoltunk, minden jelenetet egymás mellé passzintottunk, akkor jön a legnehezebb feladat: a vágás. Ahhoz, hogy megfelelő ritmusa legyen a filmnek, és a cselekmény valóban pergő legyen, muszáj elővenni a vágóollót.

Hetedik lépés: Apró, de fontos kiegészítők
Ide egy kis por, oda némi vízcsepp, előre sok árnyék, hátra pár színesen pompázó virág. Ezek az utolsó “ecsetvonások”, amikor a helyére kerül minden.

Nyolcadik lépés: Hangok mindenhonnan
Ha a kép rendben, jöhet az aláfestés. A susogó szél, a zümmögő bogarak, a nyitó fanfár és a halkan duruzsoló melódia, amikor fel-felbukkan egy szereplő a távolban. A zene és az egyéb hangok utolsó simításként, az egész filmet átfogó kapocsként jelzik mindenkinek: a film elkészült, most már meg lehet nézni.

A Csodabogarak: Az elveszett hangyák völgye vetítési időpontjai a Paramount Channelen:
– Október 17. szombat, 14:00 óra.
– Október 18. vasárnap, 10:00 óra.
– Október 19. hétfő, 06:05 óra.
– Október 22. csütörtök, 19:55 óra.

Forrás: Paramount Channel
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.