Kultúra ismeretlen budapest

Egy elfeledett Dob utcai Horthy-freskó nyomában

A budapesti Dob és Hársfa utcák találkozásánál álló óriási NAV-épület sarkán évtizedeken óta egy teljesen átlagosnak tűnő posta áll, melynek kezdeti története szorosan kapcsolódik Magyarország határváltozásaihoz és egyetlen kormányzójához.

A Rimanóczy Gyula tervei szerint a második világháború kitörésének évében, 1939-ben elkészült, eredetileg a Postaigazgatóság székházának helyet adó épülettömb (Dob utca 75-81.), az ország első, reprezentációs igénnyel épült modern középülete volt, mely évtizedek óta ad otthont a 7. számú postának.

Az apró helyiség túlélte a tömb Közlekedési- és Postaügyi Minisztériummá, majd a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságává válását, sőt, még most is fogadja az üdvözlőlapokat és leveleket küldeni kívánó emberek sokaságát.

A helyiségbe belépve az elmúlt évtizedekben csupán a jól megszokott egyszínű falat és mennyezetet láthattuk, de ez nem mindig volt ám így: az épület átadásakor a mennyezetet egy nagyméretű freskó díszítette, melyet a díszítő festőként is ismert grafikus, Molnár C. Pál Horthy Miklós tiszteletére készített.

A teljes műről valószínűleg egyetlen fotó maradt fenn, ez a Tér és Forma magazin egyik, 1941-ben megjelent számában látható:

A modern mű középpontjában álló, Horthy Miklós országgyarapító feliratú márványoszlopon maga a változó megítélésű kormányzó látható ágaskodó lován, kezében kivont karddal. A két kisebb márványtömb közül a Trianon 1920 feliratú alacsonyabbat épp egy sornyi katona lába alatti viharfelhőből lesújtó villám hasítja szét, a magasabbat pedig az első bécsi döntés során újra Magyarországhoz került városok nevei – Komárom, Losonc, Rozsnyó, Kassa, Ungvár, Munkács –, valamint az 1938-as évszám díszítik. A két oszlop között fekvő figurára ugyanazon felhőből kinyúló angyal csap le pallosával.

A freskó jobb oldalán nem kizárt, hogy a Szabadság térre néző Hazatérés temploma Dabasi Halász Géza és Győry Sándor által tervezett modern épületének leegyszerűsített részlete látható, melyet 1940-ben szenteltek fel, nevét pedig természetesen az első bécsi döntés során “hazatért” területek miatt kapta. A hasonlóság nem egyértelmű, de a történelmi döntéssel a városban talán ez az épület hozható leginkább összefüggésbe.

Az egész jelenetet angyalok kara nézi végig, akik a kor divatos frizuráiban hozsánnát zengenek.

Fotó: Wikimedia Commons

Arról semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésünkre, hogy a művet a második világháborút követően végleg elpusztították-e, vagy csak néhány rétegnyi vakolat alatt várja, hogy újra napvilágra kerüljön, de reméljük, hogy egyszer erre is fény derül.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.