Kultúra

Gót horror, gárdisták és Shakespeare is érkezik a mozikba októberben

Pár hét punnyadás után az év végéhez közeledve újra egyre erősebb a mozik kínálata, összeszedtük a kedvenceinket az októberi premierek közül.

45 év (Október 1.)

A 45. házassági évfordulójukra készülő Kate és Geoff (Charlotte Ramplingés és Tom Courtenay) szeretetben és egyetértésben élnek. Az egy hét múlva tartandó esemény előtt Geoff levelet kap, melyben arról értesítik, hogy egy évtizedekkel korábban eltűnt szerelme holtestét megtalálták egy svájci gleccserbe fagyva. Az évforduló előkészületei innentől nem maradnak feszültségektől mentesek.

Kötéltánc (Október 8.)

Philippe Petit fejébe veszi, hogy a Notre Dame tornyai és egy sydney-i híd tartó oszlopai közötti kifeszített kötélen való séta után meghódítja a Ikertornyok közötti néhány métert is. Az akciót előkészítendő az USA-ba utazik, hogy felkészüljön élete legcsodálatosabb és legveszélyesebb mutatványára.

Victoria (Október 8.)

A Victoria a Berlini Filmfesztiválon már bezsebelt egy díjat a legjobb technikai bravúrért, mivel a film ugyan több mint két óra, mégis egyetlen snittben meséli el egy technobuliban megismerkedő társaság egyetlen éjszakáját, ami végül egy sikertelen bankrablásba torkollik, ahonnan menekülni kell.

Bíborhegy (Október 15.)

Lucille Sharpe írónő egy tragédia emléke, gyerekkori barátja iránti érzelmei és egy rejtélyes idegen közeledése elől egy ódon házba költözik, mely él: lélegzik, vérzik és csak még jobban felerősíti a múlt eseményeit. Guillermo del Toro legújabb filmje, főszerepben Mia Wasikovskával és Tom Hiddlestonnal.

Legenda (Október 18.)

Miután az éjszakai élet hercege, Reggie (Tom Hardy) kihozza testvérét Ront (szintén Tom Hardy) az elmegyógyintézetből, közösen kezdik el építeni bűnbirodalmukat. Elválaszthatatlanok, így közösen egy csapásra átveszik az uralmat a londoni alvilág irányítása felett, noha Ron egyre erőszakosabb eszközökhöz folyamodik a siker érdekében, amit Reggie egy idő után nem győz eltussolni, ráadásul a rendőrség is rájuk száll. Meddig tarthat a testvéri szeretet, és honnan kell a racionális gondolatoknak átadni a terepet?

Veszettek (Október 22.)

Az október 22-i mozihét elég erős lesz: érkezik két családi film, ebből az egyik a Hugh Jackman-féle Pán, jön a Sicario, jön az új Vin Diesel-film, Bradley Cooper meg főzőcskézni fog, de a legmegosztóbbnak mégis egy magyar mozi, a Gárda-filmként emlegetett Veszettek ígérkezik. A sztori egy fiktív jelenben játszódik és két vidéki fiúról szól majd, akik csatlakoznak a karizmatikus vezérbika Fenyő Iván rendcsináló alakulatába, amelyben a kopaszra borotvált fiatalok közelharci kiképzést kapnak, majd az utcákon osztják a pofonokat és rúgásokat a szerintük arra érdemeseknek.

Macbeth (Október 29.)

Shakespeare legsötétebb drámájában Macbeth kerül a trónra. A hatalomnak ára van, mely nem merül ki az előző uralkodó meggyilkolásában, további borzalmakat von maga után. Lady Macbeth mindent elkövet, hogy támogassa férjét a hatalom megtartásában, mely egyre zavarodottabb, véresebb és kegyetlenebb tetteket követel mindkettejüktől. Címszerepben Michael Fassbender, Lady Macbethet pedig Marion Cotillard alakítja a trailer alapján egy igazán sötét drámát ígérő filmben.

Libabőr (Október 29.)

Zach és édesanyja új városba költözik, történetesen pont a Libabőr-kötetek szerzőjének szomszédságába. Összebarátkozik az író lányával, és gyermeki kíváncsiságuk okán véletlenül a világra szabadítják mindazon szörnyetegeket, akiket az író valaha a könyveibe kényszerített és amelyek aztán tinédzserek millióit rémítették halálra éjszakánként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik