Kultúra
Gyaszgyertya(960x640).jpg (Array)

Meghalt Poszler György

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 08. 14. 07:16

A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, esztéta, tanár, akadémikus 84 éves volt.

Poszler György haláláról a litera.hu irodalmi portál számolt be, emlékeztetve rá, hogy az irodalomtörténet, irodalomelmélet és általános esztétika területén végzett kutatásaiból több mint egy tucat pótolhatatlanul fontos könyv született. Tudományos munkájánál is fontosabb volt, hogy egykori hallgatói szerint legendás tanár volt.

A Litera 2014 decemberében kétrészes nagyvizit-interjút publikált vele. A másodikban mondta: “A 84. évemet taposom most. Az utolsó időkben már mindenféle egészségi zűrjeim voltak, de egy dolgot meg akarok még élni, ami körülbelül úgy foglalható össze, hogy négy vagy öt nagyesszében meg szeretném írni, miért kellett nekem úgy élni, ahogy éltem.”

Poszler György 1931. június 12-én született Kolozsváron. Tizennégy éves koráig, a háború végéig élt szülővárosában, 1945-ben került Budapestre. 1953 után, középiskolai tanárként, vidékre helyezték tanítani. Tizenegy év után tért vissza a fővárosba, ahol dolgozott a Népművelési Intézetben, a Művelődésügyi Minisztériumban. Később docensként, majd egyetemi tanárként tanított az ELTE Esztétika Tanszékén, és a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

1982-87 között az ELTE általános rektorhelyettese volt. 2001-ben professor emeritusi címet kapott. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választottak. Munkáját 1998-ban Széchenyi-díjjal ismerték el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.