Kultúra

Esterházy: Orbán az áldozat reflexre blazíroz

Esterhazy-Peter(210x140).jpg (Array)
Esterhazy-Peter(210x140).jpg (Array)

Esterházy Péter interjút adott a német Freitag-nak. Az író szerint Magyarország nem liberális - de nem is diktatúra.

Az Orbán-rezsim káros Magyarországra – jelentette ki a Freitagnak adott interjúban Esterházy Péter. Az író szerint Magyarországon korlátozzák a sajtószabadságot, a hatalmi ágak szétválasztása nem megfelelő, a közszolgálati médiumok pedig a kormány szócsöveként működnek. Ennek ellenére az ország nem diktatúra és nem is fasiszta állam – de azt is leszögezi, hogy nem is liberális.

Az író szerint Orbán Viktor a 80-as évek végén egy szimpatikus fiatalember volt, akinek lendülete reményt keltett az emberekben. Ez 1993-ban változott Antall József halálával, Orbán ekkor jött rá, hogy magyar politikai palettáról hiányzik egy modern jobboldali párt. Esterházy úgy látja: nem lett volna rossz, ha Orbán ezt a lyukat egy nyugati mintára létrehozott konzervatív vagy liberális párttal tömte volna, ehelyett a populista utat választotta. Ennek kulcsa pedig a magyarok régi beidegződése, az áldozatszerep megélése – szögezte le az író, aki hozzátette: a magyarok szívesen sajnálják önmagukat, Orbán pedig megerősíti őket ebben. Esterházy magyarázata szerint a stratégia mindig ugyanaz, legyen szó a halálbüntetés bevezetéséről, a migránsokkal kapcsolatos nemzeti konzultációról, a felelősség felvállalása helyett a félelmeket piszkálja fel a kormányfő.

Olyannyira rossz véleménnyel van Orbánról, hogy egy esetleges eszmecserét sem tart lehetségesnek, mivel hiányzik a közös nyelv. Esterházy kemény szavakkal illeti a kormány brüsszeli politikáját is: megítélése szerint a magyarok reggel fintorognak Brüsszel miatt, délután pedig már azt lesik, hogy az uniós pénz megérkezett-e.

Valami nagyon szomorú és szerencsétlen dolog történik az országban – mondta a Jobbik kapcsán az író, aki nehezményezi, hogy a Fidesztől elfordult körülbelül 1 millió szavazó egy része a Jobbikkal szimpatizál. A szélsőséges párt sikerének titkát abban látja, hogy a Jobbik az egyetlen párt, amely még patyolattiszta és ahogyan több európai szélsőjobboldali párt, a Jobbik is új arculatra váltott: Vona Gábor cicával a karjában áll a kamerák elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik