Kultúra

„Szerintem büszkék lehetnek magukra a magyarok”

Magyed (Array)
Magyed (Array)

Al-Gharati Magyednek rengeteg unokatestvére van, alkoholos élménye viszont egyáltalán nincs. Interjú a jemeni-magyar családból származó humoristával.

Al-Gharati Magyed. 19 éves. Nemrég még az osztály vicces hülyegyereke volt, ma már társulatban dolgozó humorista, fellép a Comedy Centralon és a Rádiókabaréban. Szerinte a magyarok befogadó nép, büszkék lehetnek magukra.

„A család kulturális sokszínűsége Magyed humorában is tükröződik”– írják rólad egy ajánlóban. Kezdjük ezzel.

Édesapám jemeni származású. 89-ben jött Magyarországra, akkor még nem volt ez a „kitiltjuk a bevándorlókat” duma. Pestre járt egyetemre, aztán átkerült Pécsre, ott ismerkedett meg anyával. Aztán jött a bátyám, jöttem én, és jött a húgom.

Mennyire domináns a családban a jemeni szál?

A vallást tartjuk rendesen, már amennyire európai keretek között lehet. Nyilván nem imádkozunk naponta ötször, de például nem eszünk disznóhúst, nem iszunk alkoholt. A jemeni szál ezen kívül még a kinézetemben jelenik meg: ezért van ilyen nagy orrom.

Fotók: Berecz Valter

Tudom, hogy nem aktuális kérdés, de szoktatok mondjuk karácsonyozni?

Vagyunk már annyira európaiak, hogy kapunk ajándékot a szülőktől. Jó fejek, tudatják velünk, hogy „jól van, kaptok ajándékot, mert itt élünk”, de amúgy nem tartjuk az ünnepet, meg nincs otthon karácsonyfa. Az ünnepek alatt sokszor áthívnak a barátaim, vagy mostanában a barátnőm családja.

Jártál már Jemenben?

Igen, egyszer, 2006-ban. Aki szereti a dombos vidékeket, meg a hegybe vájt házakat, annak bátran ajánlom. Nekem kicsit furcsa volt, én már túl európai vagyok – itt születtem, itt nőttem fel.

De biztos követed az ottani történéseket.

Persze, főleg ugye a polgárháború miatt. Folyamatosan beszélünk a kinti rokonokkal. De az a család tényleg arab. Van 242 unokatestvérem.

Ez most egy bemondott random nagy számjegy, vagy szó szerint annyi?

Úgy képzeld el, hogy konkrétan van egy falu, ahol egy család kivételével mindenki a rokonom.

Mit gondolsz a „Ha Magyarországra jössz…” kezdetű plakátokról?

Nevetséges. Lehetetlen komolyan venni.

Feltételezem, már írtál is rá poént.

Persze; csak még azért csiszolgatom, mielőtt kiviszem a színpadra. Igyekszem 100%-osra gyúrni az ötleteket, mielőtt elpróbálom közönség előtt.

A KDNP-sláger szerzője, Apa zenél is foglalkozott a témával, hallottad?

Nem.

Majd akkor a kedvedért belinkelem ide a cikkbe.

Oké!

Magyarország vajon olyan, mint amit az említett plakátok szövege sugall? Mit gondolsz, befogadó nép vagyunk?

Szerintem büszkék lehetnek magukra a magyarok. Itt születtem, itt élek 19 éve, és azért látszik rajtam, hogy nem egy vérbeli magyar gyerek vagyok, de a származásom miatt negatív diszkriminációval még soha nem találkoztam. Ezt nagyon őszintén mondom. Sokszor kérdezik, hogy ért-e már bármilyen hátrány, de tényleg nem. Szerintem a magyar emberek befogadóak. Főleg az újabb generációk.

Nemrég költöztél Pestre Dombóvárról. Ott is ilyenek voltak a tapasztalataid?

Dombóvár elég kicsi város, az édesapám orvos, és azért az orvos fiát mindenki ismeri. Rajtunk kívül 2-3 arab család volt, őket elég könnyen beazonosították a helyiek. De semmi gond nem volt. Itt Pesten fel sem tűnik az embereknek a másságunk.

Nem sokkal a Charlie Hebdo-ügy után volt egy nagyon érdekes beszélgetésem Kövesdi Miklós Gáborral. Az evangélikus vallású humorista azt mondta, őt nem sértik a hittel kapcsolatos poénok, illetve ha valaki bántja Jézust (vagy mondjuk Allahot), akkor azt majd Jézus (vagy mondjuk Allah) úgyis meg fogja oldani. Te mit gondolsz erről?

Szerintem mindennel lehet viccelni, ami tényleg vicces, és nem megy át gusztustalanba.

Van olyan téma, amit kerülsz a színpadon?

A politikát például. De az is csak azért, mert különösebben nem izgat. Vagy például nem szoktam vulgáris lenni, még egy bazmegezés sem jellemző. Van, akinek ez jól áll, és belefér az imázsába. De ott van például Orosz Gyuri, aki sosem káromkodik a színpadon.

Vannak stand up-osok, akik olykor eleresztenek egy-egy cigányozást, buzizást; vagy ott vannak Tibi atya szexista poénjai, ez belefér?

Van egy szint, ahonnan már nem vicces valami, hanem bántó. Az én stand-upom nem olyan, ahová ilyesmi beleférne.

Milyen a te stand up-od?

Inkább családcentrikus. Saját sztorikat mesélek. Ritkán kezdek úgy történeteket, hogy „az egyik barátom…”

Mint tudjuk, ezek egy része eleve kitalált sztori.

Igen. Vagy valójában az előadóval történt meg, csak túl gázos ahhoz, hogy magára vállalja.

Egyéb témák?

Például a vallás – az iszlám nagyon eltér a magyar kultúrától, ráadásul a fő pilléreit mindenki ismeri, úgyhogy ez mindig érdekli az embereket. Például hogy nem iszom alkoholt. Amikor mondjuk beülök valahova a barátnőmmel, kérünk egy sört és egy kólát, és automatikusan elém teszik a sört. Na, a pincéreknek az a tekintete, amikor megcserélem… És nyilván a körülmetélés mellett sem lehet elmenni szó nélkül.

Hogy derült ki, hogy standup-os vénád van?

Mindig követtem Fábryt, meg a Showder klubot is. És hát nagyon extrovertált vagyok, és ez remélem, nem hangzik nagyképűen, de egy társaságban élvezem, ha én dumálok. A neten láttam, hogy lesz egy Humortechnikum nevű tehetségkutató, úgyhogy gondoltam, uccu neki. Sikerült megnyerni, aztán felvettek a KOmédia Stúdió nevű társulatba.

Sok extrovertált ember van, és sokan néznek vicces műsorokat, de ebből még nem következik, hogy ki is tudnak állni a színpadra, és rohadt jókat mondanak.

Minden osztályban van a vicces hülyegyerek, aki nem az éltanuló, ez voltam én is. Sokat gondolkodtam, hogy merre tovább; azt például tudtam, hogy orvosira szeretnék menni, de igazi hobbim nem nagyon volt. Jó, fociztam, úsztam, de az más. A stand-up viszont… az annyira rám van szabva… azt teljes szívvel-lélekkel tudom csinálni. Nagyon sokat készültem a tehetségkutatóra. Felvettem magam, visszanéztem. Persze akkor még nagyon nem is tudtam, hogy mit kell nézni. Próbáltam artikulálni, meg ilyenek.

Jelent valami pluszt, hogy egy társulat tagja vagy? Azon kívül, hogy, gondolom, így több a fellépésed.

Több a fellépésem, igen, de másrészről van egy mentorom is – Gyuri, Orosz György, a társulat vezetője. Hozzá tényleg fordulhatok, ha bármilyen problémám van, ha bárhol megakadok. Már régen benne van a szakmában; úgyhogy nemcsak kapcsolatokkal tud segíteni, hanem a műsoraim után tanácsokat is ad: hogy ő mondjuk más poénnal zárt volna, vagy, hogy szerinte legyen erősebb a műsor eleje. Nagyon sokat segít.

Hallottam már olyant, hogy egy humorista úgy hagyta el a színpadot, hogy „ma nagyon gáz volt a közönség, semmire nem reagáltak”, mások szerint viszont nincs olyan, hogy rossz közönség, csak legfeljebb az előadó nem találta meg velük a közös hangot.

Nekem jók a tapasztalataim. Tény, hogy én mondjuk nagyon lelkiismeretesen felkészülök minden előadásra, összeírom, elgyakorlom tükör előtt, szőrszál-hasogatóan belekötök magamba. Eddig mindig jól fogadtak.

Van egy előadásotok, ahol Berki Krisztián is fellép veletek.

Igen, az Orosz Rulett, fél-reality stand up comedy show, Molnár Anikó és MC Hawer is a része az estnek. Orosz Gyuri és Bruti savazzák őket és viszont. Én a végén a villám stand-up részében jelenek meg.

És bejön a nézőknek?

Nagyon. Bizonyos értelemben ugye levetkőztetjük ezeket a celebeket.

Ez esetben gondolom, inkább Molnár Anikóra kíváncsiak, mint Berkire. De tényleg, milyen arc ez a Berki Krisztián?

Nekem nagyon kellemes csalódás. Van ez az imázsa, amit sokan ismernek, hogy „én vagyok a király, vasalt a herém és az ingem”, de amikor a színpadon szétsavazzák, és ő elvörösödik, majd a fellépés után megkérdezi TŐLEM, akit alig ismer, hogy na, milyen volt, akkor azért megváltozik a véleményed róla. Molnár Anikó és MC Hawer pedig nagyon aranyosak, jó velük együtt dolgozni.

Mivel telnek a napjaid?

Újra felvételizem az orvosira, várom az eredményt, és dolgozom, felszolgálok egy helyen a Várnál.

Gondolom, ott el lehet csípni jó anyagokat a stand up-hoz.

Hát ja… vannak furcsa vendégek.

Az a cél, hogy a stand up-ból élj meg?

Igen.

De azért, ha úgy adódik, tudjál operálni is.

Az orvosi diplomát a fióknak szeretném megszerezni, hogy ha minden kötél szakad, tudjak azzal is foglalkozni, de a humorból szeretnék megélni.

Al-Gharati Magyed

Magyar édesanya és jemeni édesapa gyermekeként született Dombóváron. A Humortechnikum országos tehetségkutató verseny győztese. A győzelem bemutatkozási lehetőséget biztosított neki a Rádiókabaréban és a Comedy Central csatornán. A KOmédia Stúdió Humortársulat tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik