Kultúra

200 millió dollárt várnak az érmekollekcióért

A világ vélhetően legértékesebb, magánkézben lévő érmegyűjteményét árverezi el májustól a Sotheby's aukciósház.

A Brent Pogue texasi ingatlanmágnás tulajdonát képező érmekollekció 650 darab, az Egyesült Államok születésének idejéből származó arany-, ezüst- és rézpénzből áll, és olyan hatalmas, hogy a teljes gyűjtemény eladását két évre nyújtják el, ez idő alatt hét aukciót tartanak. A Stack Bowers érmegalériával közös első árverés május 19-én lesz New Yorkban.

Az árveréssorozat szervezői egymillió dollárt meghaladó áron remélnek eladni 20 érmét, köztük a gyűjtemény legbecsesebb darabját, egy 1804-re datált ezüstdollárt, amelyért hajdan egy zsák rizst ért, de most akár 10 millió dollárt is hozhat. A rendkívül jó állapotban fennmaradt pénzérme valójában 1835-ből származik, az 1805-ös eredetiek egy utánverése, amely a maszkati szultán számára készült diplomáciai ajándékként. A Sotheby’s szerint ez a legjobb állapotban fennmaradt példány a gyűjtők által “az amerikai fémpénzek királyának” tartott érméből. Az ezüstdollár hátoldalán az amerikai sas látható, előoldalán pedig egy határozott tekintetű nő, mint a szabadság istennőjének allegóriája.

Hasonló összeget, nyolc-tíz millió dollárt várnak a half eagle-ként emlegetett, 1822-ben vert ötdolláros aranypénzért, amely egyike a magángyűjteményben fennmaradt, három ismert példánynak.

A régi fémpénzeket három évtizeden át gyűjtötte Brent Pogue és apja, Mack Pog. Az ingatlanmágnás szerint ideje átadni a kollekciót gyűjtők fiatalabb, a történelmi érmék értékét megbecsülni tudó nemzedékének.

Ajánlott videó