Kultúra

Új Kossuth-szoborcsoportot avatnak a Parlament előtt

Kossuth-szoborcsoport (kossuth-szobor)
Kossuth-szoborcsoport (kossuth-szobor)

Újrafaragták Horvay János 1927-es alkotását. Az eredeti is megvan, a fővárosi levegőben azonban gyorsan tönkremenne.

Jövő kedden Áder János adja át azt az újrafaragott Kossuth-szoborcsoportot, melyet az 1927-ben felavatott műről mintáztak meg. A rekonstruált alkotás az átalakított Kossuth téren kap helyet – írja a Magyar Hírlap.

Korábban elszállították az addig a téren álló ötvenes évekbeli szoborcsoportot, melyet Kisfaludi Strobl Zsigmond készített, ennek helyére érkezik az a mű, melyet az eredeti szobrokról vett minták alapján a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. készített.

Horvay János alkotása évtizedek óta Dombóváron áll. A fővárosba egyrészt azért nem hozták el, mert a helyiek érzelmileg kötődnek hozzá, másrészt kőzetanyaga gyorsan pusztulna a budapesti levegőben, ezért tartósabb anyagból újraalkották. A szoborcsoport fő alakja Kossuth Lajos, körülötte az 1848-ban kinevezett első felelős magyar kormány tagjai állnak háttérben egy magas kőfallal, melynek túloldalán a szabadságharc hétköznapi alakjai – egy családjától búcsúzó katona, egy dobos fiú, egy zászlót hordozó öregember felnőtt fiával, valamint egy harcra kész és egy sebesült katona állnak.

A Rákosi-korszakban döntöttek úgy, hogy elviszik Horvay szoborcsoportját, mert azt „búval telinek” találták.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik