Kultúra

Ellehetetlenítették a budapesti színházat

bárka színház (bárka színház)
bárka színház (bárka színház)

A lassan négyéves exlex állapotnak köszönhetően mára a Bárka Színház tulajdonképpen megszűnt létezni, az önkormányzat várhatóan megszünteti a színházat jelentő nonprofit kft.-t – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Mint írják, az önkormányzat nem akarta adni, az átvevő meg nem akarta átvenni, ennek az eredményeként: mára teljesen ellehetetlenült a Bárka Színház. Józsefváros polgármestere Seress Zoltán volt igazgatót teszi felelőssé a kialakult helyzetért, de közben az önkormányzat kiszállt a színház finanszírozásából úgy, hogy a beígért állami átvétel a mai napig nem történt meg. Sőt, Kocsis Máté azt is állítja: ő szereti a Bárkát.

A cikk emlékeztet, hogy a műhely sorsát egy 2011-es kormányrendelet pecsételte meg, amelyben a Ludovika campus projekt miatt az állam „megkérte” a VIII. kerületet: adja át a színházat működtető nonprofit céget, és az annak otthont adó épületet is.

A színházat első lépésben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek kellett volna átvennie mint állami tulajdont, amely azután vagyonkezelőt jelölt volna ki. 2012 közepén meg is kezdődött az átadás-átvétel, ennek részeként pedig a MNV auditálta a színházat. A papírmunka 2013 végére fejeződött be, ekkor hozták meg az az önkormányzati döntést is, hogy átadják a KIM-nek a Bárkát. 

A VIII. kerület 2013 végén jelezte az MNV Zrt.-nek, hogy részükről lezártnak tekinthető az átadás, az átvételre viszont azóta sem jelentkezett senki, így Kocsis tavaly februárban a miniszterelnökhöz fordult – idézték fel az elmúlt év történéseit.

Az átvétel elmaradása azért is furcsa, mert a KIM februárban elfogadta a színház üzleti tervét, márciusban pediga Bárka megkapta a neki szánt 179 millió forintot – emelik ki. A helyzetet bonyolítja, hogy a tavalyi választások után a KIM is megszűnt, a támogatási előirányzat pedig a Miniszterelnökséghez került.

 Most úgy tűnik, ez utóbbi kifizetné a felhalmozódott adósság jelentős részét, és valószínűleg le is zárná az ügyet, a színház pedig továbbra is az önkormányzat kezében maradna. A Bárka azonban tavaly szeptembere óta nem működik, időközben elvesztette kiemelt státuszát is. Tavaly ősszel már nem kezdte meg a 2014/2015-ös évadot. Bár papíron a Bárkában jelenleg is 30 ember dolgozik, de a színház nem üzemel, közműtartozásai miatt pedig a napokban kikapcsolták a fűtést is.

A hvg.hu úgy tudja, hogy az önkormányzat most megszűntetné a Bárkát eddig működtető gazdasági szervezetet, és a nevet meghagyva, de új gazdasági szervezet alatt szervezné újra a színházat. Ehhez az is kell, hogy megfelelő igazgatót találjanak a posztra, Kocsis állítólag két színésszel is tárgyal ez ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik