Kultúra

Nincs gazdája a Bárka Színháznak

Ha nem történik azonnal előrelépés a két és fél éve húzódó állami tulajdonba vétellel kapcsolatban, elvérzik a teátrum.

Még mindig nem zárult le a Bárka Színház két és fél éve tartó fenntartóváltása – egyetlen szerződést kellene aláírni, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) állami tulajdonba vegye a színházat. A józsefvárosi önkormányzat képviselőtestülete azonban november ötödikén sem tűzte napirendjére a színház ügyét – írja a Színház.hu.

A fenntartóváltás elhúzódása miatt a színház nem tudta elkezdeni az évadot, januártól elveszíti kiemelt státuszát, Seress Zoltán igazgató mandátuma pedig ebben a hónapban lejár. A színház ebben a helyzetben 130 milliós tartozást halmozott fel, néhány cég türelme már elfogyott, ha felszámolási eljárást kezdeményeznek, az a színház működésének végét jelentheti. Az alkalmazottaknak öthavi bérrel tartoznak.

Seress szerint a VIII. kerületi önkormányzat úgy viselkedik, mintha már nem lenne a színház tulajdonosa. Az önkormányzati adminisztráción nem mentek időben keresztül a szükséges papírok, így közhasznú besorolásukat is elveszítették, pénzt nem kapnak.

A józsefvárosi önkormányzat ugyanakkor az MTI-nek azt mondta, hogy már tavaly decemberben meghozták a szükséges döntéseket, részükről nincs szükség további intézkedésekre, az átadás-átvétel folyamatát az lassította, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szabálytalanságokat talált a színháznál. A Színház.hu ugyanakkor emlékeztet, hogy az ÁSZ a 2008 és 2012 közti működést értékelte, ami nem érinti az átadást.

Az MNV arra hivatkozott, hogy mivel még nem a színház tulajdonosa, nem tud eljárni az üzleti terv elfogadásának és az új igazgató megválasztásának tárgyában. A jelenlegi vezető szerint ha az állami tulajdonba vétel hamar meg is történik, a Bárka Színház 2016-ra épülhet fel rossz helyzetéből.

A portál azt is írja, hogy a repertoárból három darabot sikerült más helyszínekre átmenteni, az Odüsszeusz szemeteslapáton című darabot a Tháliában, a Nehezet a Nemzetiben láthatják a nézők, a Rovarokról pedig az Átriummal egyeztetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik