Kultúra

Újra a Szovjetunióban

jöjj oroszország a hév megállóban (graffiti, hév-megálló)
jöjj oroszország a hév megállóban (graffiti, hév-megálló)

Nem kell megijedni, nem valódi visszatérésről van szó, csupán Putyin keddi budapesti látogatásának alkalmából összegyűjtöttünk pár oroszokhoz köthető remekművet a zenei palettáról.

Ha létezne magyar tábortüzes slágerlista, első dalunk biztos előkelő helyen szerepelne rajta. Hell István Dinnyés József által megzenésített verséről van szó, amit egy orosz költőnek Jeszenyinnek ajánlott. Talán éppen emiatt a Hajnali ének című szerzeményt sokan hiszik fordításnak. Persze ez lehet amiatt is, mert hozza azt a hangulatot, amilyennek mi egy orosz búsongó, hajnali részegséget megéneklő verset, nótát elképzelünk. Ha valaki még így se jött rá, hogy ismeri dalt, talán a közkeletűbb címe segít: Elkártyáztam a gyönge szívem. Alább meg is lehet hallgatni. Aki pedig a költőről, a vers, majd a dal születéséről szeretne tudni, annak ajánljuk, hogy ide kattintson.

“Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta” – Rejtő zseniális regénykezdete jut eszünkbe a következő számról, melynek előadója egy ír énekes, magyar zenészek, valamint orosz népdalénekesek és egy angol sláger feldolgozásáról van szó. A zenekar Jamie Winchester telefonreklámnál kevésbé ismert magyarországi munkásságának a része, a Baba Yaga. Sajnos már 2008 óta nem lépett fel rockzenét orosz népdalelemekkel boszorkányosan jól ötvöző csapat. Nekünk az utóbbi években három koncert kívánságunk volt, a Kispál és a Borz, az Amorf Ördögök és ők. Már csak ők hiányoznak.

Visszatérünk az oroszokat idéző magyarokhoz, bár az alábbi úriember neve Cseh, dalának főhőse viszont orosz. Történetesen egyik kedvenc regényírónk Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, a másik szereplő nemzetközibb és még nála is ismertebb. Találkozásuk színhelye Szentpétervár, és a dal hallgatva szinte látjuk magunk előtt a valószerűtlenül világos éjjelen magában beszélő, döbbentnek zavartnak fiatal írót. És miközben Tamást hallgatjuk, át is adnám a lehetőséget druszájának, hogy igazi orosz zenekarokkal folytassa kulturális kalandozásunk.

Köszönöm a szót, és azonnal kapcsolunk is tovább Szentpétervárra Leningrádba, ahonnét Szergej Snurov kollégánk jelentkezik. A Sziget fesztivál visszatérő vendége, az orosz ska cárja a domainnevek rejtelmeibe vezet be minket.

Leningrádon kívül is van ám ska-punk élet Oroszországban, itt van például a Distemper, amely 1989 óta zúz rendületlenül. Dacent, Konsztantyin, Baj, Ckipirics, Vászja és Ljoha (és korábban még sokan mások) 21 albummal örvendeztették meg Oroszhon ska iránt lelkesedő populációját. A következő dal egy fűről szóló gyerekfilm-zene átirata, amely szintén a fűről szól, csak teljesen másféléről, mint az eredeti.

Kedves Táncolók! A diszkónak vége, ezt (szokás szerint) szép lassú dallal jelezzük, az utolsó opuszt még hallgassák végig, aztán elbúcsúzunk, mint ahogy Vlagyimir Vlagyimirovics is elhagyja hazánkat. A végére egy másik Vlagyimirt hagytunk, de egy maximálisan zseniálisat. Viszockijt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik