Kultúra

Roman Polanski bíróság elé áll Krakkóban

A krakkói bíróság február 25-én tart meghallgatást a Egyesült Államokban liliomtiprással vádolt Roman Polanski világhírű lengyel-francia filmrendező kiadatása ügyében, és az Oscar-díjas rendező meg is jelenik a bíróság előtt.

A krakkói ügyészség január 20-án adta át a krakkói körzeti bíróságnak az amerikai hatóságok kiadatási kérelmét. Az ügyészség akkor azt közölte, hogy a bíróságnak kell döntenie az amerikai kérésről, amelynek nem állhatja útját az, hogy a 81 éves filmrendező lengyel állampolgársággal bír. 

A legújabb filmjét Lengyelországban forgató Polanski már legalább kétszer megjelent az ügyészségen az amerikai kiadatási kérelem ügyében, de ez az első eset, hogy bíróság elé idézték. Az ügyvéd szerint kérni fogják, hogy a nyilvánosság kizárásával tartsák meg a meghallgatást. Egyelőre nem tudni, hogy a bíróság már az első tárgyalási napon döntést hoz-e. 

Ha a bíróság helyt ad az amerikai kiadatási kérelemnek, a lengyel törvények értelmében az igazságügy-miniszternek kell kimondania a végső szót az ügyben. 

A Los Angeles-i ügyészség január elején fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. Az ezt követő krakkói ügyészségi meghallgatás után a rendező azt mondta, bízik a lengyel igazságszolgáltatásban, és nem számít arra, hogy a lengyel hatóságok átadják az Egyesült Államoknak, amely néhány éve ugyancsak sikertelenül Svájctól kérte az oda látogató művész kiadatását.

Polanskit 1977-ben vádolták meg az Egyesült Államokban liliomtiprással. Később beismerte, hogy valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves lánnyal. Az ítélet elől Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt elzárva töltött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik