Nagyvilág

Polanski bízik a lengyel igazságügyben

roman polanski (roman polanski, )
roman polanski (roman polanski, )

Újabb kiadatási kérelmet nyújtott be Los Angeles-i ügyészség. A világhírű lengyel-francia filmrendezőt liliomtiprással vádolják az Egyesült Államokban 1977 óta.

“Tudom, hogy a kiadatásomat kérik, és természetesen alávetem magam az eljárásnak. Bízom a lengyel igazságügyben. Remélem, minden rendben lesz” – mondta a 81 éves híresség hétfőn a TVN24 lengyel csatornán. A rendező jelenleg a Dreyfus-ügyről tervez filmet készíteni, ennek néhány jelenetét Lengyelországban forgatnák. “Főként ezért, a film miatt vagyok itt, hogy az idei forgatást előkészítsem” – tette hozzá.

Az amerikai hatóság már tavaly benyújtotta kiadatási kérelmét, a lengyel ügyészség ezt azonban állítólagos formai hibák miatt elutasította. Egy hete újabb kérelmet terjesztettek a lengyel hatóságok elé.

Néhány héttel ezelőtt Polanski ügyvédei kérték a rendező meghallgatását a kaliforniai bíróságtól. Azt akarták bizonyítani, hogy az októberi kiadatási kérelem “hibás” volt, mert nem fordították le lengyelre. Emellett a Polanski-ügy sorozatos eljárási hibáira is rá akartak mutatni.

A kaliforniai bíróság azonban elutasította az indítványt azzal az indoklással, hogy Polanski továbbra is szökésben lévőnek számít, ezért nem lehet újra elővenni ügyét. A bíró szerint a rendezőnek vissza kellene térnie Kaliforniába, és személyesen kellene előadnia érveit. Az ügyvédek viszont úgy vélik, hogy Polanski letöltötte már a büntetését, és ügye lezárásához nem szükséges személyes megjelenése az amerikai bíróságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik