Kultúra

Három évre bezár a Szépművészeti

Hétfőn kezdődik a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, amely során a megújul az 1945 óta romos Román csarnok, kijavítják a tetőzetet, valamint új kiállítótereket, műtárgyraktárat és éttermet hoznak létre.

A Liget Budapest projekt keretében, 8 milliárd forintból megvalósuló felújítást követően a múzeum 2018 tavaszán nyit meg ismét. A következő három évben nemcsak a Román csarnok műemléki rekonstrukcióját végzik el, hanem alatta új műtárgyraktár létesül, légkondicionálást építenek be, kijavítják a tetőzetet és korszerűsítik az épület fűtési rendszerét is – mondta el Baán László főigazgató.

A csarnok a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) újraegyesülő Régi Mesterek Gyűjteményét fogadja majd be; az állandó kiállítás kapja meg a magasföldszint jelenlegi időszaki kiállítótereit is. Új időszaki kiállítóteret a Dór és az Ión Piramis egybenyitásával alakítanak ki, míg az éttermet az Egyiptomi Gyűjtemény szárnyába helyezik át, így az nyáron megnyílhat a Hősök tere felé – mondta el az MTI kérdésére.

Baán László szót ejtett az általa miniszteri biztosként irányított Liget Budapest projektről is: beszámolója szerint a Hősök tere részben újraparkosítva, az 1938 előtti állapotban újul meg, de újragondolják a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMGM) koncepcióját is. A Vajdahunyadvárban a jelenlegi tervek szerint a boros, gasztronómiai és élelmiszeripari funkciók összpontosulnának, míg a múzeum egy még felkutatandó, 8-10 hektáros külső helyszínen mutathatná be a növénytermesztési és állattartási eljárásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik