Kultúra

Mindenható kapucnis pulcsit húzott, s leszállt közénk az Operánál

Bud Almighty (Bud Almighty)
Bud Almighty (Bud Almighty)

Ez volt eddigi legviccesebb sajtótájékoztatónk. Magyarországra érkezett egy srác Amerikából, zöld kapucnis pulcsiban, napszemcsiben, arcát nem láthatjuk, és azt mondja, ő az „irányított gondolatbeültetés mestere”. Módszeréről írt egy könyvet, ami ugyan még nem jelent meg semmilyen nyelven, a Mester mégis eljött hozzánk beszélgetni, s azt ígéri, kérdései révén öntudatra ébredünk, s „akár gyökeresen megváltoztathatjuk az életünket”. A Mester neve: Bud Almighty. Magyarul: Mindenható Haver.

Hallottak már Bud Almighty úrról? Ne szégyelljék, mi sem. Sőt a legokosabb földlakó, a Google is csupa magyar találatot dob ki erre a névre. Hadd jegyezzük meg, nekünk már Andre Goodfriend is gyanús volt, de tényleg, idejön egy diplomata a velünk mostanában totál ellenséges USA-ból, és Jóbarát Andrásnak hívják. Na ne. És most meg itt ez a Bud Almighty. Magyarul: Mindenható Haver!

A múlt héten emailt kaptunk Mindenható Havertől, pontosabban magyar píárosától. Idézünk belőle.

„Az Egyesült Államokból érkezik Magyarországra egy exkluzív fellépésre Bud Almighty az irányított gondolatbeültetés mestere. A személyét övező érdeklődésre jellemző, hogy a február 13-ra szervezett előadásra már minden hely betelt… Korunk egyik leggyorsabban ívelő pályája a Wisconsinból származó Bud Almightyé, aki priuszosként néhány évvel ezelőtt még minimális esélyekkel bújta az álláshirdetési rovatokat, manapság pedig világszerte tart teltházas előadásokat saját, vagy éppen mások életéről, holott még csak 36 éves. Foglalkozását tekintve nehezen besorolható, hiszen nem varázsol, nem prédikál, nem kinyilatkoztat, csupán beszélget és beszél – az emberekkel, az emberekről.”

Ebben van valami. Ugye önök is felkapták a fejüket?

„Emberek ezreinek segített már kis- és nagycsoportos foglalkozásain, hogy akár gyökeresen megváltoztassák életüket és öntudatukra ébredjenek. Az utóbbi években hollywoodi sztárok környezetében is felbukkant. Mivel azonban a felek sosem erősítik meg hivatalosan az együttműködést, így csak sejteni lehet, hogy kik azok, akik egyik percről a másikra válnak hirtelen élvonalbeli nevekké, annak ellenére, hogy korábbi életpályájuk inkább a süllyesztő felé tendált.”

Fotók: Berecz Valter

Pfúú. Korunk egyik leggyorsabban ívelő pályája, plusz teltházas előadások, plusz Hollywood. Csorog a nyálunk. Na de akkor miért nincs nyoma a neten? A hétfő délelőtti sajttájon, az Opera mögött egy szálloda konferenciatermében el is hangzik ez a kérdés, a válasz pedig az, hogy „kiscsoportban dolgozik” a mester, azért.

Idézzünk még.

„Bud Almighty fiatalon az átlagos amerikai tinédzserek kicsapongó életét élte, mígnem egy ostoba ügyből kifolyólag börtönbe került, ahol arra kényszerült, hogy átértékelje életét. A börtönben jött napvilágra az a képessége, hogy elsimítson viszályokat, jobb belátásra térítse a feleket. A börtönben a valláshoz is közelebb került.”

Jön a kérdés a sajttájon: miért került börtönbe? „Ez most nem érdekes”, nem ez a lényeg, hanem az, hogy megváltozott, és ma már jobbá teszi az emberek életét.

DiCaprió cimbije?

„Az intézetből kikerülve egy wisconsini civil-szervezetnél tudott csak elhelyezkedni, ahol az volt a munkája, hogy előadásokat tartson fiataloknak az állam területén, mintegy jobbító, elrettentő jelleggel. Hamarosan azonban az derült ki, hogy mindazok az osztályok, ahol előadást tartott, ugrásszerűen jobban kezdtek teljesíteni tanulmányaikban, lekerültek a városi szabálysértési jegyzőkönyvekből, látványosan jobb életet éltek. Később, az előadások sikerén felbuzdulva motivációs tréningeket tartott, illetve protestáns felekezeti ünnepségekre is meghívták. Mindenki, aki vele találkozott, arról számolt be, hogy egyik napról a másikra megnőtt a teljesítménye, életkedve, stb.”

Ötös matekból? Nincs ittasan parkba vizelés? Dagadó teljesítmény? Kicsattanó életkedv? Ez kell nekünk!

„Az előadások, rendezvények mellett egyfajta coaching tevékenységet is folytatott (2006-tól): életviteli tanácsadást adott talpra álláshoz, szemléletváltáshoz, komoly megpróbáltatások elviseléséhez. Ekkorra „ügyfélköre” már messze túlmutatott a civileken, egyre több befolyásos ember is felbukkant mentoráltjai között. Egy időben dolgozott filmforgatókönyveken is, kivételes képessége volt befulladt koncepciók megmentésére, újszerű ötletekkel, a science-fiction határait súroló megoldások felvetésével.”


És milyen filmekhez adta tudását? Hát az Inception (Eredet) című, Leonardo DiCaprio főszerepelte, 2010-es brit-amerikai sci-fihez. A stáblistán szerepelt? Áh, nem, hiszen „zártkörű beszélgetésekkel” segítette a csapatot.

De mi is ez az egész?

„Módszere, a szuggesztív imprinting ugyan nem előzmények nélküli a pszichológia tudományában, mégis Bud Almighty nevéhez kötődik a képesség, hogy nem csak négyszemközti, hanem több résztvevős kísérletekben is eredményt képes felmutatni, az alanyok által visszaigazoltan.”

Cipolla? No. Mario? No. Thomas Mann? Boborján?

Szuggesztív imprinting, értsd irányított gondolatbeültetés. Maguknak is Cipolla jutott az eszükbe a Mario és a varázslóból? Kérdezzük a Mestert, hallott-e Cipolláról? Nem. És a Mario és a varázslóról, ami nálunk kötelező középiskolai irodalom? Nem. És Thomas Mannról? Na, ő már ismerős, „de ezt nem olvastam tőle”.

Megrendül bizalmunk, de annyira azért magunknál vagyunk, hogy az elénk tett ismertetőből felolvassuk a Mesternek a szuggesztív imprinting általa megfogalmazott definícióját: „A szuggesztív imprinting egy beültetett tétel, egy saját motiváló gondolat a lényeg. Ha erre rátalál az ember, meg tudja fogalmazni magának saját imprinting üzenetét, amit magába vés, az mindenre megoldást ad. Ezután felszabadulnak a gátak, megszűnik az emberré levés kapcsán érzett szégyenérzet. Az ember el tudja utasítani a folytonos hárításokat, a halogatást, mindenki megkezdi saját útját a sikeres és boldog élet felé.”

Boborján legyen a nevünk, ha ezt értjük. Önök kapiskálják?

Kérjük is a Mindenhatót, hogy ott a sajttájon világítsa meg nekünk a bekezdés értelmét. Valami olyasmit válaszol, hogy a kérdései által kiváltott gondolatai lebontják a bennünk lévő gátakat, meglátjuk majd pénteken, a SYMA csarnokban, az előadásán, melyre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, s netes foglalással bizony mind az ezerhétszáz hely már múlt pénteken gazdára talált.

Mi lesz ott?

Ami ott történik majd, annak neve: tömeges gondolatbeültetés.

Úgy tíz újságíró ül a teremben, ki vigyorog, ki tamáskodik, ki maga elé mered. Mindenható érzi a szkeptikus falat, nagyon más eszköze nincs is nagyon a percepcióra, hiszen a zöld kapucni eleve kitakarja optikája felét, a maradék fény zömét pedig napszemüveg szűri fátyolossá.

Miért nem lazít a szerelésen? Vagy már ez is a a show része? Áh, nem a misztikusság fokozása a cél, ugyanis Almighty, mint mondja, mindig is ilyen szerkóban nyomult, civilként is.

Mint egy szívinfarktus

Kapja sorban a hitetlenkedő kérdéseket, a börtönviseltségét és a felelősségét firtatató hozzászólásokat, s ezek ilyesmi válaszokat csiholnak ki belőle: „Használd a képzeletedet, ez egy lehetőség arra, hogy valami olyanban higgy, ami megfoghatatlan.” Meg ilyeneket: „Aki eljön, boldogabban fog elmenni, elviszi magával az ajánlásokat, s ez mozgalmat indít el.”

S ha mégsem? „Az életünk fontos eseményei nem mindig fontosnak akkor, amikor megtörténnek.”

A csúcs ez a kérdés-válasz: „Nem gondolja, hogy halandzsaszerű, amit mond?” „Nem! Ez olyan komoly, mint egy szívinfarktus!”

Nos, önök szerint mi ez az egész? Wisconsin külsőn úgy döntött egy linkóci, hogy leveszi némi lóvéval a tufa kelet-európaiakat, s ehhez egy soha meg nem születő könyv ígéretével beetetett egy jobb sorsra érdemes magyar könyvkiadót? Vagy még Wisconsin is kamu, s egy repper szórakozik velünk a nyóckerből? Méretes kandikamera? Netán Goodfriend bújik meg a kapucni alatt? Vagy… Simicska hazaugrott a szánkózásból?

+++

Frissítés! Az imént kaptuk a hírt, hogy Almighty mester a sajtótájékoztatón tapasztalt negatív újságírói hozzáállás miatt lemondta a péntekre, a SYMA csarnokba tervezett fellépését, s most azon serénykednek píárosai, hogy egy „nagy elérésű tévécsatornán mutathassa be irányított gondolatbeültetési produkcióját”.

Oda fogunk szegeződni a képernyő elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik