Kultúra

Feltámadtak a popzene dinoszauruszai

A popkultúra történetének gránittábláján büszkén feszít az Ámokfutók, az UFÓ és Betty Love neve. Már történelem a Bravo-korszak, a zeneipar viharaiban obeliszkként álló retro-előadók azonban még ma is prosperálnak.

Megnyugtató, hogy vannak az életben olyan dolgok, amikhez vissza lehet térni az állandó változás generálta káoszban. Korábban nem gondoltam volna, hogy éppen a fenti előadók lesznek ilyen szerepben, kamaszként büszkén elhatárolódtam a popzenétől. Pozőr dacom nem engedte kibontakozni az éppen csak kibomló, Juventus Rádió táplálta érdeklődésemet.

Persze az Ámokfutók, a La Buche, Dr.Alban és a Splash munkássága mindenkihez elért: a 90-es években mintha a házak falai is az az ájáje kokodzsámbóval, a makarénával meg a szomorú szamurájjal lettek volna átitva. Általános iskolai emlékeim soundtrackjén olyan örökbecsű slágerek szerepelnek, mint a Tedd fel a kezed! a Splash-től, az Ámokfutók best of legalább 80%-a, a Napolaj, a Szerelemdoktor… Valld be, a te fejedbe is bemásztak Kozsóék!

Az élet folytonosságát megélni jó, a popzene dinoszauruszai mellett mi kora 30-asok is egy kicsit az Annimal Cannibalsre megadóan bólogató növényevőnek érezhetjük magunkat. Én legalábbis valami ilyesmire számítok szombaton, a Total Dance Fesztiválon. Remélem lesz akkora a buli, hogy a T-Rex-re is hozhassak példát.

Mint a Mont Blanc csúcsán a jég

Őszintén meglepett, amikor a fellépők között láttam Betty Love-ot. Ő énekel, fellép, előad még? Létezik az UFO? A tüsihajú fiúnak nem volt valamilyen komolyabb összetűzése a törvénnyel? Őszintén: a legtöbbünknek szerintem fogalma sincs, hová tűntek azok az idolok, akiknek a IM esetenként posztert is szentelt. Ha már dinókról van szó, had idézzek a Jurrasic Parkból: “Az élet utat tör magának.” És az egykor laza, trendi sztárok ma nagy öregekként állnak majd elém szombaton. Itt vannak. A Total Dance külföldiekkel is beerősített: jön a La Bouche, akiket szinte csak ruhaboltok próbafülkéiben hallottam, mindig pár decibellel hangosabban, mint az komfortos lett volna és tiszteletét teszi Dr.Alban, akinek méltatására e tanulmány keretei szűkösek lennének.

Total Dance Fesztivál, 2014. november 22., szombat, 18.00-3.00, Hungexpo G-Aréna

Az esemény weboldala itt, Facebook-oldala pedig itt található. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik