Kultúra

Petőfivel, sporttal erősít a köztévé

Jön a Petőfi TV és az állami sportcsatorna, bővíti csatorna- és műsorkínálatát a közmédia.

A 2011-ben elkezdett integráció megteremtette a lehetőséget, hogy a magyar közönség igényeit a legteljesebb mértékben kiszolgálni képes közszolgálati tartalom előállítására koncentráljon a közmédia – tudatta az MTI-vel az MTV Zrt. és az MTVA.

Március 15-én indul a PETŐFI TV

A Petőfi Rádió sikerén felbuzdulva az M2 csatorna este 8 órától akár reggelig is rendelkezésre álló sávjában létrehozzák a Petőfi TV-t, amely a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz. „A Petőfi TV jelentős részben saját, gyártott tartalommal, élő közvetítésekkel, a fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok műsorba emelésével, filmes és ismeretterjesztő, a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni”.

Az új csatorna képi világában, ritmusában, hangvételében új lesz a magyar közszolgálati televíziózásban, Az új csatorna megindításának előkészületei elindultak. A csatorna létrehozása semmilyen módon nem érinti a jelenlegi gyerekcsatorna (M2) kínálatát, struktúráját, műsorait. Az új csatorna létrehozása, műsorainak készítése a magyar adófizetőknek semmilyen többletköltséggel nem jár majd. A gyártási költségeket az MTVA meglévő költségvetéséből biztosítja.

A Petőfi TV a tervek szerint 2015. március 15-én kezdi meg a sugárzást, amely a digitális földfelszíni műsorterjesztésnek köszönhetően minden magyar háztartásban elérhető lesz, az alapcsomag részeként.

M4 SPORT is lesz

A közmédia eddig is piacvezető volt a sportműsorok sugárzásában. Legnézettebb műsorai (olimpia, világ- és Európa Bajnokságok, Forma1, labdarúgó és kézilabda események, úszás, vízilabda, kajak-kenu, vívás…) főleg a sportesemények köréből kerültek ki. Közmegegyezés van arról, hogy a magyar sport kulturális érték, hogy a magyar közönség a nemzetet összetartó erőként tekint a sportra, sportolóira.

Ezért kezdeményezték önálló, minden magyar állampolgárnak elérhető közszolgálati sportcsatorna létrehozását a Médiatanácsnál. A meglévő csatornák felülvizsgálatát a médiahatóság jogosult megtenni. Ez általában évente egyszer történik, így az M4 Sport csatorna vételének helyét és lehetőségét a médiahatóság jogosult megállapítani. E döntéstől függ majd, hogy az M4 Sport csatorna hol lesz elérhető

Az M4 Sport nem lenne a jelenlegi magyar kereskedelmi sportcsatornák riválisa. Tiszteletben tartják, hogy azok közkedvelt tartalmat sugároznak. Az M4 Sport nem az angol, német, francia vagy olasz focit közvetítene, nem az amerikai vagy más nemzetek népszerű sportágaira koncentrálna, hanem a 16 kiemelt magyar sportág életére, eseményeire. Bemutatná a nemzetközi sportesemények kiemelkedő magyar sportsikereit, sportolóit, versenyeit.

Ezen túlmenően tervezik a magyar sporttörténet feldolgozását és bemutatását, az utánpótlás események műsorra tűzését A sportcsatorna döntően saját gyártású műsorokkal indul, amely az új főszerkesztő, Szujó Zoltán vezetésével a tervek szerint 2015 nyarán kezdi meg sugárzását. Az MTVA megkezdte a sportági szakszövetségekkel a tárgyalásokat, és mind a 16 kiemelt sportággal rövidesen le is folytatja azokat. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke támogatja a terveket.

Türelmet kérnek

Az MTV Zrt. és az MTVA vezetői, munkatársai türelmet kérnek. Közös érdeknek nevezik, hogy a fiatalok és a sportszeretők érdekében sikeres és mindannyiunknak örömet szerző közszolgálati csatornák induljanak. “Ezért a legnagyobb diszkréció és a legteljesebb nyitottság mellett” szeretnék elindítani az új csatornáikat. Diszkréció azért szükséges, hogy csak biztosat és megvalósíthatót vállaljanak, nyitottság pedig azért, hogy minden kreatív javaslatot beépíthessenek terveikbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik