Kultúra

Meghalt Kenesey Gábor

Életének 67. évében, hosszú betegség után október 2-án Szegeden elhunyt Kenesey Gábor operaénekes – közölte a delmagyar.hu

Kenesey Gábor Budapesten született 1948. január 27-én. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, Kerényi Miklós György növendékeként végzett. A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte a pályáját, ahol 1977 és 1989 között fokozatosan birtokba vette a legjelentősebb basszusszerepeket. Szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióiban is, több szezonban fellépett.

1989-ben szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, és a nemzeti dalszínház magánénekese maradt 2002-es nyugdíjba vonulásáig, de azt követően is gyakran fellépett. Haláláig ragaszkodott szeretett városához, Szegedhez. Budapesten elsősorban buffo szerepeket énekelt, A sevillai borbély, a Don Pasquale, a Szerelmi bájital, A denevér és A cigánybáró rengeteg előadásán csalt mosolyt a közönség arcára. Több országban – Ausztria, Németország, Svájc, Hollandia, Belgium, Olaszország – vendégszerepelt.

Emlékezetes alakításai közé tartozott a már említetteken kívül Ramfis és a Fáraó Verdi Aidájából, Leporello Mozart Don Giovannijából, Don Alfonso a Cosi fan tutte című Mozart-operából, Rácz Pali a Cigányprímásból, Petur bán és II. Endre király a Bánk bánból – emlékezett a lap az operaénekesről.

Kenesey Gábortól október 17-én, pénteken délelőtt 10.30-kor vesznek végső búcsút Budapesten, a Rákoskeresztúri új köztemetőben (X. kerület, Kozma utca 8–10.), a gyászmisét pedig 13 órától tartják az Óbudai Szent Péter és Pál fő-plébániatemplomban (Árpád híd, budai hídfő).

Káldi Kiss András, Kertesi Ingrid, Kenesey Gábor és Megyesi Zoltán a Don Pasquale előadásán. Fotó: operavilag.net

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik